Han har tidligere i uka kommentert påstander om at politiet gikk over til trusler og trakassering av bilister som ikke aksepterte lovlighet og legitimitet av kontrollen.

Hole ble bedt om å kommentere følgende påstander fra publikum:

Publikums påstander

* Når bilistene på stedet som blir stoppet av politiet, og informerer politiet om at dette er en ulovlig kontroll og ulovlig bøtelegging pga manglende og ulovlig skilting: Hvorfor ignorerer politiet publikum og går over til bruk av trusler og trakassering ved å true med opprettelse av straffesaker dersom de ikke skriver under og aksepterer den ulovlige boten?

* Kåre Munkvolds kommentar til Harstad Tidende om «at noen er misfornøyd med politiets arbeid får vi leve med» bekrefter og vitner om en etat uten kontroll, styring og ledelse som ikke hensyntar publikums sikkerhet og rettigheter.

* At politiet i Harstad «lever godt med» at publikum ikke aksepterer ulovlige politiaksjoner med ulovlig bøtelegging ved bruk av trusler og trakassering er forstemmende for innbyggerne i Harstad. Saken bør ettergås og politiledelsen i Harstad bør snarest nedsette en gransking av hvordan henvendelser fra publikum blir behandlet. Det kan jo ikke være slik at politiet ikke bryr seg om publikums tilbakemeldinger.

* Hva skjer med alle de bøtelagte og straffesakene som er opprettet?

- Grunnlag til stede

Hole har svart i en e-post til redaksjonen: «Politiet kontrollerte at skiltplan var fulgt og at det forelå lovlig vedtak fra Vegvesenet. Våre mannskaper opplyser at det var tilstrekkelig godt skiltet, og har dokumentert dette med foto. Grunnlaget for kontroll og eventuell bøteleggelse var derfor til stede.

Påstanden om at kontrollen er ulovlig og at skiltingen er ulovlig får stå for melders regning. Likeledes at politiet ignorerer publikum og skriver ut ulovlige bøter. Mannskapene kjenner seg overhodet ikke igjen i påstandene om bruk av trusler og trakassering. Det er to alternativer ved en trafikkovertredelse. Det første er et tilbud om at overtredelsen avgjøres på stedet med et forenklet forelegg. Forenklet forelegg blir ikke registrert i straffesaksystemene. Vedtas ikke forelegget, skriver politiet en anmeldelse. Anmeldte får anledning til å forklare seg nærmere om forholdet og eventuelt prøve saken i rettssystemet.

At et enkelt utsagn fra en ansatt i politiet skal «bekrefte en etat uten kontroll, styring og ledelse som ikke hensyn tar publikums sikkerhet og rettigheter» får også stå for melders regning. At politiet ikke klarer å leve opp til publikums forventninger i mange sammenhenger, er noe vi er de første til å erkjenne. Men dette skyldes ikke manglende ønske eller vilje, men mangel på ressurser. Vi ønsker selvsagt å gjøre en best mulig jobb, og løse vårt oppdrag til samfunnets beste. Vi jobber også hele tiden med å forbedre oss, og tar i høyeste grad publikums tilbakemeldinger på alvor.

Trafikkontrollen er for øvrig et eksempel på at vi tar publikums henvendelser på alvor. Vi får mange klager, spesielt fra prosjekteder og underentrepenører i Harstadpakken. De erfarer liten respekt for omskiltinger, og er generelt bekymret for sikkerheten til de som skal forestå arbeidet.

For de som har vedtatt forenklet forelegg er dette å betrakte som en rettskraftig dom. For de som ikke vedtar forenklet forelegg er dette redegjort for ovenfor», skriver Hole.