Det melder Utdanningsdirektoratet i en pressemelding.

Grunnen til endringene er på grunn av den raske utviklingen av kunstig intelligens (AI) . Nå finnes det programmer som gjør det mulig å bruke AI uten internett.

Dermed er det ikke lenger tilstrekkelig å sperre for bruk av internett på eksamen.

– Dette og andre nye hjelpemidler gjør det derfor vanskeligere å sikre at eksamen er trygg og rettferdig, og at ingen jukser.

Utdanningsdirektoratet foreslår at endringene skal gjelde allerede for våreksamen 2024.

De nye anbefalingene er basert på en risikovurdering i alle fylkeskommuner og kommuner høsten 2023.

Dette anbefaler Utdanningsdirektoratet:

  • Økt vakthold i eksamenslokalene og styrke opplæringen av vaktene.

Det skal tas stikkprøver før og under eksamen og når besvarelsene skal sensureres. Udir har bedt fylkeskommunene om å gjøre sensorskoleringen obligatorisk.

  • Økt honorar til sensorene.

Det er allerede bevilget penger til dette. Oppgaven til sensorene har blitt mer krevende de siste årene, fordi elevene skal bli vurdert ut fra mer omfattende kriterier enn før.

  • Færre hjelpemidler.

Elevene har lov til å bruke hjelpemidler på mange eksamener. For eksempel nettbaserte ordbøker i språkfag, lovdata, SSB og andre godkjente nettsteder.

Fylkeskommunene har besluttet å redusere antall tillatte hjelpemidler. Da er det enklere å kontrollere at elevene ikke bruker andre nettsteder enn det de har lov til.

  • Utdanningsdirektoratet ber skoleeierne sørge for at alle skoler har en teknisk løsning som gjør at elevene ikke kan bytte mellom et lukket eksamensnett og et åpent skolenett.

Også kommuner og fylkeskommuner må sørge for at alle skoler installerer ordbøker i norsk på elevenes og privatistenes digitale enheter.