Venstres stortingsgruppe vedtok i helga å innlede forhandlinger med sikte på å danne en ny regjering bestående av Høyre, Frp og Venstre. Vedtaket ble fattet etter en omfattende debatt i landsstyret.

Flere venstrefolk har reagert sterkt på dette. Varaordfører og gruppeleder for Venstre i kommunestyret i Harstad, Maria Serafia Fjellstad er én av dem.

– Jeg har i hele mitt voksne liv vært stolt medlem av partiet som nå har tatt et standpunkt om å gå inn i regjeringsforhandlinger med et parti med et svært forskjellig verdigrunnlag enn vårt. Begrunnelsen er dra politikken i en grønnere og rausere retning om dette lykkes. På veien til Venstres gjennomslag må man imidlertid også akseptere andre partiers større gjennomslag, og gå god for verdier jeg som sosialliberal ikke kan gjenkjenne, sier hun og slår fast:

– Dette er ikke mitt Venstre, og jeg vurderer nå å melde meg ut av partiet.

Om det skulle komme til at hun velger å melde seg ut, vil det ifølge henne ikke bety noe for hennes politiske virke i Harstad.

– Lokalvalget for to år siden ga Venstre en eventyrlig oppslutning i Harstad. Jeg var og er stolt og ydmyk over den tilliten vi ble vist. Med en god tverrpolitisk plattform som grunnlag, og i et godt samarbeid, jobber Venstre for nettopp et grønnere og rausere Harstad. Kontrakten mellom meg og velgerne endres ikke. Jeg vil selvsagt arbeide ufortrødent videre i tråd med programmet jeg er valgt inn på.

Hefter

Jan Fjellstad, som både er lokal- og fylkespolitiker, har i løpet av helga uttrykt den samme skuffelsen som datteren nå gjør. Men å vurderer utmeldelse er ikke aktuelt.

– Skal jeg ha mulighet til å påvirke, gjør jeg det lettere som medlem, men jeg skjønner at hun vurderer dette og hvorfor, kommenterer han.

Det ville for Venstre vært greiest å fortsette som før, mener Fjellstad.

– Det er greit å ha en samarbeidsavtale som vi har hatt. Da var vi ikke for tett på, men i forhandlinger aksepterer man grunnlaget til partiene man forhandler med, selv om resultatet kan bli nei, sier han.

Problemet for Venstre, om det skulle ende i regjering, er ifølge Fjellstad dette:

– Når man sitter i ei regjering hefter man for hverandre på en helt annen måte enn i et kommunestyre eller fylkesting.

Fjellstad merker seg at flere venstrefolk er like skuffet som ham selv. En av dem er kommunestyrerepresentanten Bård Borch Michalsen. På Twitter skriver han:

«Venstre selger sjelen sin. Jeg har støttet partiet siden 1965. Nå kjenner jeg det ikke lenger. Farvel.»

Og dette kommenterer Jan Fjellstad slik:

– Vi ser at personer i vårt eget fylke har gitt beskjed om at de trekker seg. Dermed risikerer vi at Venstre blir et byparti. Valgresultatet i år viste tilbakegang for Venstre i distriktene, og jeg frykter at vi i verste fall får ei utfordring med hensyn til listestilling til valget i 2019.

Motivasjonsproblem

Fjellstad konstaterer at landsstyret og stortingsgruppa var delt i synet på forhandlinger.

– Vi er et splittet parti, slår han fast.

– Betyr det at du håper på brudd i regjeringsforhandlingene?

– Det har jeg ikke formeninger om.

– Hvordan blir det å drive venstrepolitikk nå?

– På kort sikt skaper dette et motivasjonsproblem. Kanskje blir det bedre i januar, sier Jan Fjellstad.