Geocatching er blitt svært populært i Harstad. Mer enn 1.000 personer fra Harstad er aktive, og flere begynner med fritidsaktiviteten.

- Det blir definitivt lettere å komme seg ut i skog og mark. Du får sett mange nye plasser som man ikke visste om. Hvis man besøker et nytt sted eller by, så lærer man mye om stedet bare ved å ta de mest populære Geocachene i området, sier John Inge Mikalsen.

Tidligere, på ht.no, kunne du lese Den Norske Turforening sine beste tips for å komme seg ut i jula som var. Mikalsen anbefaler personer som ønsker å bli mer aktive til å prøve Geocaching.

- Det er definitivt lettere å komme seg ut på tur. Jeg kjenner personer som tidligere nesten aldri gikk ut i skog eller mark, som i dag er aktiv nesten hver dag. Det er en aktivitet som enten kan være en familieaktivitet med barn, eller en aktivitet for folk som liker å komme seg på korte eller lange fjellturer, forteller Mikalsen.

Guiden

Her er guiden John Inge Mikalsen har skrevet om Geocaching, og hva han mener det viktigste du burde vite er før man eventuelt skal starte med Geocaching:

- Geocaching er en sport/fritidsaktivitet hvor man bruker GPS til å finne såkalte Geocacher (poster) lagt ut av andre deltakere (Geocachere). Man kan se på det som en form for orientering hvor kart er byttet ut med GPS. Med dagens smarttelefoner trenger man i utgangspunktet ikke egen GPS, man trenger kun å laste ned en «app» på telefonen, og da har man det man trenger for å komme i gang. GPS kan man skaffe seg etterhvert, dersom man blir bitt av basillen. En GPS vil være litt mer nøyaktig og fungere uavhengig av mobildekning.

En spennende boks

- En Geocache er en boks/beholder som kan variere i størrelse og utforming. Felles for alle Geocacher er at de inneholder en loggbok hvor man signerer med sitt eget brukernavn. Noen cacher kan være veldig små og godt gjemt, mens andre kan være store bokser som også inneholder det som kalles «bytteting». Når man har logget cachen (signert i loggboka) må man også logge den på telefonen, eller på nettet når man kommer hjem. Da blir det registrert at du har funnet denne cachen, og den vil dukke opp som et «smilemunn» ikon på cachekartet ditt på telefonen/nettet. Det vil også være mulig å på nettet se hvor mange Geocacher man har funnet, en god motivasjonsfaktor altså.

Omspennede

- Geocaching er en verdensomspennende sport med cirka 2,7 millioner aktive Geocachere og over 6 millioner Geocacher plassert ut. I Norge er Geocaching utbredt, med flere titusen cacher som er lagt ut. Harstad har et aktivt cachemiljø, med godt over 1000 utlagte cacher i kommunen.

- Plasseringen av cacher varierer stort, fra midt i sentrum til Sætertinden og på øyene rundt Harstad. De fleste cacher ligger allikevel langs fine turstier, fine vann, fjelltopper og andre steder som fortjener et besøk.

- «Ur-ideen» med Geocaching var å legge ut cacher på steder man ønsket å vise andre, fortelle historien om, eller på annen måte var verdt et besøk. Man laget da en informativ cachebeskrivelse, inneholdende bilder og informasjon om stedet, laget deretter Geocache som man plasserte ut her, da helst kamuflert på en såpass god måte at man måtte lete litt for å finne den. I utgangspunktet er alle cacher plassert ut slik at tilfeldig forbipasserende ikke skal få øye på dem. Dette er nødvendig for at cachene ikke skal finnes og ødelegges av folk som ikke vet hva dette er.

Lokalkunnskap

- I Harstad er vi priviligert med et stor antall utlagte Geocacher. For mange blir det en ekstra motivasjonsfaktor å gå på skogs- og fjelltur dersom det ligger noen cacher på turen som man kan logge. Videre blir det ofte slik at du slutter å gå på den samme toppen hver gang du skal på tur. Ny plass, ny løype, ny topp og så få logget en ny cache hver gang. Lokalkunnskapen vil øke betraktelig når man starter med Geocaching.

- Huskeliste når du skal på cachetur er viktig. Ha alltid med deg skrivesaker, selv om mange cacher inneholder dette. Har du med barn, husk å ha med bytteting slik at barna kan bytte til seg noe i cacher med bytteting. Ha fulladet telefon/GPS. Det går mye strøm med når GPS’en er i sving. Husk å alltid plasser cachene tilbake slik du fant dem, de skal normalt sett ikke sees av tilfeldig forbipasserende og man skal ikke vise andre hvor de ligger.

LET OG FINN: Mange fine saker og ting kan man finne på postene.
APP: Slik kan det se ut på «appen» på telefonen. Den valgte cachen heter «Nu fær æ på havet». På bildet er vedkommende 3,1 km unna Geocachen og den oransje pilen peker i retningen man skal gå eller kjøre.