Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt har flertall i kommunestyret. De har en samarbeidsavtale om ikke å privatisere kommunale tjenester, og ønsker heller ikke en privat barnehage.

Dermed kunne flertallet på tre av formannskapets fem representanter avvise saka slik at den ikke ble sendt videre til kommunestyret.

Valgfrihet

Initiativtakerne til den private barnehagen er selvfølgelig skuffet over vedtaket, og Anne-Karin Strand tror en grundigere presentasjon av planene ville ha gitt et annet resultat.

– Jeg mener at det ble lagt fram altfor få fakta om saka i formannskapet. Det er synd at den stoppet der, for vi hadde forventet at den ville blitt lagt fram for kommunestyret. Jeg tror det vil være mangel på barnehageplasser på Evenskjer i tida som kommer, og det vi tilbyr, er en full pakke.

- Dagens foreldre er opptatt av valgfrihet, også når det gjelder tilbud for barna, og vår tiltenkte natur- og friluftsbarnehage ville gitt dem et valg. Med vårt tilbud ville kommunesenteret Evenskjer bli enda mer attraktivt med tanke på bosetting i framtida. Ellers er jeg skeptisk til at Evenskjer barnehage nå skal utvides til å bli den største i regionen for bare å dekke dagens behov.

Tidligere vedtak

Ordfører Helene Berg Nilsen har følgende kommentar til avgjørelsen:

- Kommunestyret har gjort vedtak om utbygging av barnehage på Evenskjer og oppvekstsenter på Sandstrand. Denne utbyggingen er i henhold til det vi har behov for av barnehageplasser.

- Planlegginga har kommet langt, og prosjektene skal nå ut på anbud. Det er ikke ønskelig å stoppe dette. Som begrunnelsen i vedtaket sier, så er en 4-avdelings privat barnehage ikke å anse som et supplement, men som en erstatning for kommunale barnehager.

- Saka er diskutert i flertallsgruppa, og resultatet i kommunestyret hadde ikke blitt annerledes enn det ble i formannskapet. Når vedtaket i formannskapet ble negativt, var det ingen grunn til å sende denne videre til kommunestyret.

Behovet vil øke

Christine Killie, som sammen med Einar Aune utgjør mindretallet i formannskapet, er også skuffet over vedtaket.

– Jeg er ikke overrasket, men jeg hadde forventet at denne saka ble lagt fram for kommunestyret, for den hadde fortjent en bredere debatt. Vi er tross alt bare fem representanter i formannskapet, og saka er prinsipielt viktig.

- Da vedtaket om å utvide den eksisterende kommunale barnehagen på Evenskjer ble gjort, hadde vi ingen andre alternativ. Det har vi nå, og arbeidet med utvidelsen har ennå ikke kommet i gang. Kommunens planer om utvidelse vil bare dekke dagens behov, og jeg mener at vi må se framover og forvente at behovet for barnehageplasser vil øke ytterligere.

- Selv om vi er godt fornøyd med Evenskjer barnehage, tror jeg ikke at det vil være positivt at den vokser til å bli en gigant. En privat barnehage i tillegg til den eksisterende ville ha vært et positivt supplement fordi den også ville gi foreldrene en valgmulighet, sier Killie.