Flere fastboende og folk med fritidsbolig har den siste tiden funnet masse døde krykkjer ved husene sine på Bjarkøy. Fugler som fortsatt er i live, beskrives å ha en merkelig adferd, med annen lyd enn vanlig og problemer med å fly.

Mattilsynet sendte inspektører ut til Øyriket etter tips fra beboere. Tre døde fugler ble sendt til Veterinærinstituttet for prøvetakning.

Nå har svaret kommet: De tre krykkjene har fått påvist fugleinfluensa.

Det bekrefter Lill-Tone Klæboe, avdelingssjef ved Mattilsynet i Midtre Hålogaland, til Harstad Tidende torsdag.

Denne krykkja lå på samme sted i timevis uten å klare å fly:

Uvanlig med smitte til mennesker

Klæboe sier de også kjenner til funn av døde fugler i Kvæfjord. I samråd med Veterinærinstituttet vurderer Mattilsynet hvilke fugler som sender inn for prøvetakning.

– Vi mottar mange meldinger om syke og døde villfugler, og vurderer alle meldinger som kommer inn. Fugleinfluensa har blitt påvist hos villfugl flere steder i Norge i vinter, og i slutten av januar ble sykdommen for første gang i vinter påvist hos tre svaner ved i Oslo og i Asker.

MENGDER: Enkelte personer har funnet opp mot 20 krykkjer blant husene i Leirvåg på Bjarkøy. Foto: Privat

Avdelingssjefen forklarer at fugleinfluensa smitter lett fra fugl til fugl, men vanskeligere til mennesker. Det også er sjeldent å høre om smitte til andre dyr.

– Mattilsynet er først og fremst bekymret for at smitten skal komme inn i fjørfehold der det er egg- eller kyllingproduksjon, men det er også viktig at man tar forholdsregler hvis man driver med høner eller andre fugler på hobbybasis, sier hun.

– Får man inn smitte, blir fuglene ofte så syke at de enten dør eller vi må avlive hele fugleholdet. Et råd dersom har noen høner i hagen, er å ta dem inn eller holde dem under tett tak.

Her tar en svartbak med seg en død krykkje:

LEIRVÅG: Fredag 19. mai ble det oppdaget 15 døde krykkjer på taket til det gamle fiskemottaket. Foto: Privat

Ny normaltilstand

Ifølge Klæboe er fugleinfluensa hos ville fugler mest sannsynlig en ny normaltilstand i Norge.

– Viruset har vært å finne i Sentral-Europa i mange år, og har nå spredt seg til Norge. Det gjør at vi må være litt mer påpasselige. Vi antar at vi vil måtte leve med smitte hos ville fugler i flere perioder i fremtiden, sier hun.

– Det er viktig at alle som har fugl, registrerer dyreholdet sitt hos Mattilsynet, slik at vi enkelt kan komme ut med viktig informasjon om eventuelle tiltak dersom det skulle bli behov for det.

Ved funn av syke eller døde ville fugler der smittsom sykdom kan mistenkes, skal Mattilsynet kontaktes per telefon 22 40 00 00 eller e-post postmottak@mattilsynet.no.