Krafthallen kjenner vi best som hjemmebanen til Medkila IL, men i helga ble hele hallen delt inn i 13 like store områder hvor hunder fra hele Norden skulle vises frem for dommere og publikum.

Utstillingen, som er arrangert i regi av Norsk Kennelklubb og Harstad Hundeklubb, arrangeres i år for 12. året på rad, og det merkes at arrangørene begynner å bli rutinert i hvordan ting skal skje og hvordan de skal organisere det.

Over 200 forskjellige hunderaser skal iløpet av helga stilles ut, og bli premiert i ulike kategorier.

- De som deltar har delte grunner til det. Noen deltar for å konkurrere, og satser alt for å få de jeveste prisene, mens andre deltar bare for å ha det gøy, forteller Knut Tore Abrahamsen i Harstad Hundeklubb

Foto: Daniel Skog

Møtte på utfordringer

Som de fleste arrangementer har også arrangørene av hundeutstillingen møtt på utfordringer.

-  Vi hadde blant annet frafall av en dommer, men vi fikk rettet opp i det, forteller Abrahamsen til Ht.no.

Utstillingsleder i Norsk Kennelklubb, Pernille Saltnes, forteller at Kennelklubben på sin side møtte på problemer under utstillingens start lørdag da ringsekretærene har gått over fra å bruke premielister på papir til å ha alt digitalt på nettbrett.

- Takket være flinke ringsekretærer og tålmodige utstillere hentet vi oss inn, forteller Saltnes.

- Når det kommer til utstillingen i seg selv merker vi at Harstad Hundeklubb egner seg bra som teknisk arrangør. De har gjort det noen ganger nå, og det merkes at komitéen vet hva de skal gjøre.

Abrahamsen forteller til Ht.no at utstillingen i Harstad og den i Tromsø er de eneste internasjonale utstillingene i Nord-Norge.

- Vi starter våre forberedelser til utstillingene i august, men Norsk Kennelklubb gjør mye mer forberedelser. Dommere til neste års utstilling er allerede på plass.

Hundeutstillingene er i tillegg til å være en konkurransearena, en viktig arena også for de som driver med avl for å få testet ut kvaliteten på sine hunder.

- Nå skal det sies at det er ikke bare utstillingen Harstad Hundeklubb skal ha skryt for, forteller Pernille Saltnes i Norsk Kennelklubb. Kakebordet på Harstad Hundeklubb sine utstillinger er det ingen som kan matche. Utvalget er helt fantastisk.

Bitt av basillen

Julia Sofie Sørum Bjørklund (16) fra Storfjord i Nord-Troms er en av deltakerne som skal stille både sine egne og andres hunder. Bjørklund har holdt på med hundeutstillinger siden hun var 7 år gammel, men forteller til Ht.no at familien har hatt hund siden hun ble født.

– Jeg bestemte meg et år for at jeg skulle melde meg på for moro skyld bare for å prøve, og det var da jeg ble bitt av basillen.

Julia Sofie Sørum Bjørklund (16) fra Storfjord i Nord-Troms har deltatt på hundeutstillinger siden hun var 7 år gammel. Nå reiser hun land og strand rundt på utstillinger. Foto: Daniel Skog

Bjørklund forteller videre at hun deltar på utstillinger i hele Skandinavia, og at hun tidligere i år deltok på VM i doghandling i Engand, og skal være med når det norske landslaget skal delta på Nordisk mesterskap i Danmark senere i år.

Når vi går videre i hallen får vi bekreftet at dette er en internasjonal utstilling. Vi hører at det snakkes både norsk, svensk, finsk og russisk i tillegg til at det snakkes engelsk på tvers av nasjonalitetene. I følge Norsk Kennelklubb er det innhentet dommere fra Norge, Finland, Portugal, Sverige, Danmark og Storbritania.

Bjørklund forteller at gjennom hundeutstillinger har hun fått seg mange nye venner rundt omkring i hele landet, og ser på utstillingsvennene sine som en familie nummer to.

- Det er ingen tvil om at gode støttespillere et viktig i en bransje som dette. Her har jo blant annet min mor hjulpet meg utrolig mye. Hun reiser sammen med meg de gangene hun har mulighet, hvis ikke finner hun noen som kan ta godt vare på meg når jeg er på reise.