Svein Nilsen har lang erfaring fra lokalpolitikken i Evenes. Han har sittet to perioder i formannskapet og tre i kommunestyret. Han leder Evenes Senterparti, er nestleder i Nordland Sp, sitter på fylkestinget i Nordland, og er opposisjonspolitiker i Ofoten regionråd.

Like før påske ble det kjent at ordfører Svein E. Kristiansen (H) søker permisjon, fordi han har fått jobb som direktør i Narvikregionen Næringsforening. Dermed må Evenes velge ny ordfører, ett år før neste kommunevalg. Kristiansen vil begynne i ny stilling 1. august.

Les også: Blir direktør i næringsforening

– Det er mange viktige ting som skjer i kommunen framover, og jeg er klar til å ta tak i det. Jeg er veldig samfunnsengasjert, og har lyst til å prege samfunnet vi bor i.

– Om jeg blir ordfører nå, så vil det kun være for ett år fram i tid, og sånn sett rekker jeg kanskje ikke sette så sterkt preg på det. Jeg har snakket med andre som har vært ordfører, og erfaring viser at ofte går første periode med til å opprette et godt kontaktnett. Men jeg har et ganske stort nettverk allerede fra fylkestinget, samt forsvaret, så jeg tror det skal gå helt fint å hoppe inn i det, sier Svein Nilsen.

Han har jobbet på Bjervik Tekniske Verksteds filial i Osmarka siden 1993, men har bakgrunn fra forsvaret helt tilbake til 1986. Forsvarserfaringen kan komme godt med når Evenes flystasjon nå bygges ut for flere milliarder kroner, for å ta imot både kampfly og overvåkingsfly.

10. april skal de ha medlemsmøte i Evenes Sp, om det nært forestående ordførervalget.

Nilsen er opposisjonsleder for de samarbeidende opposisjonspartiene Sp, Ap og SV.

– Jeg stiller fra Senterpartiet, og så får vi se hvor mye støtte jeg får fra de andre i kommunestyret. Så vidt jeg vet har ikke samarbeidspartiene våre Ap og SV hatt møter ennå.

Høyre har sju representanter i kommunestyret, mens Sp og Ap har tre hver, Venstre, Frp og SV har en hver, og Arne M. Hauan er uavhengig, så det kan bli et spennende valg i kommunestyremøtet den 25. april.

– Jeg tror ikke det er mulig å spå hvem som blir ordfører før saken kommer opp i kommunestyret, sier Nilsen.

Leder i Evenes Høyre, Perry B. L. Strømdal, sier de avgjør sin kandidat, neste uke.

Høyre har varaordføreren Viveka Teräs, men Sisilja Viksund rykker trolig inn på fast plass i formannskapet i Evenes etter ordfører Kristiansen, og kan være en aktuell ordførerkandidat.

Les mer: Vil ikke spekulere i hvem som kan bli ny ordfører