«Samtalen» heter arrangementet på Borkenes barneskole i morgen. Bakgrunnen er at ADHD er et tema folk flest enten unngår å snakke om eller vet lite om.

Magnus Jackson Krogh har ADHD. Han ble landskjent gjennom tv-serien Oljebarna og etter at han skrev boka «ADHD: Min verste fiende og min beste venn». Krogh leser fra boka og inviterer til åpen samtale om ADHD. Han forteller blant annet om det å vokse opp med en tabubelagt diagnose.

God respons

Sist sommer fikk Siv-Hege Nergårds sønn Nickolai (8) diagnosen. Det førte henne ut på nettet der hun søkte etter informasjon om sykdommen.

– Mens jeg lette kom jeg over inspirasjonssida til Magnus, sier hun.

Og da var veien kort fra tanke til konkret plan om et arrangement i Kvæfjord.

– Jeg er en av pådriverne fordi jeg vil øke forståelsen for ADHD. Det er greit at folk flest lurer på hvorfor mennesker med diagnosen reagerer som de gjør på enkeltsituasjoner. De kan bli veldig glade eller veldig lei seg.

– Selv om det virker som at det er et tabu har jeg fått god respons fra folk. Mange synes det er bra at jeg tar dette opp, sier hun.

Krevende

Siv-Hege Nergård forteller at det kan være krevende å ha et barn med ADHD i familien.

– Det krever masse oppfølging. Og det er veldig viktig med struktur og forutsigbarhet i hverdagen. Min og Nickolais hverdag er svært god planlagt, sier hun.

ADHD-barn har evner som de fleste andre. Det betyr ikke at alle er like.

– Har du møtt én person med ADHD, har du ikke møtt alle. Sykdommen er nemlig veldig individuell. Problemet med ADHD-barn er de har vanskelig for å kontrollere impulser. Mens noen medisineres bruker andre ingen medisiner.

– Med god tilrettelegging kan de ha en god hverdag med ADHD og uten medisiner. Det krever bare at de rundt kan følge opp, sier Nergård.

Negativt ladet

ADHD er en medfødt sykdom med et ufortjent dårlig rykte.

– ADHD er et negativt ladet begrep og barn med ADHD blir ofte oppfattet som problembarn - barn med dårlig oppdragelse. Men slik er det ikke. De trenger bare tilrettelegging, sier hun og legger til:

– Det er ikke bare min sønn som sliter med dette på Borkenes. Det er flere og vi foreldre må dra lasset sammen. Jeg håper mange møter opp i morgen og får større forståelse for ADHD, avslutter Siv-Hege Nergård.

foto
SAMTALEN: Magnus Jackson Krogh har blitt kjent for boka «ADHD: Min verste fiende og min beste venn».