I et hjørne i Stangneshallen sto to skjeggede karer med kniv. Dypt konsentrert kuttet de stykker av fenalår og elgpølse.

På spekeferd

- Jeg er innom Harstad nok en gang på førjulsmarked. Jeg har alltid krysset av Harstad i slutten av november på min ferd mot Øst-Finnmark, sier Peder Arevik, som er en veteran på messer med spekemat produsert ved M. Aakervik på Namsos. Med Cognac

- Her går det i mange forskjellige slag. Blant annet har vi en elgpølse som er tilsatt X.0. Cognac, sier Peder, som kommer fra Aure på Nord-Møre. - Det er ikke langt unna Kjellbergodden, hvor det finnes en stor metanolfabrikk. Ingen av disse produktene er tilsatt dette stoffet, smiler Peder, som vil være på farten frem mot jul på forskjellige julemarkeder i nord.

For dyrt

- Jeg har droppet Østlandet og deler av Vestlandet. Det er for dyrt å betale 30.000 kroner for å ha stand på en messe. Det er ingen enmannsbedrifter som har mulighet til å betale dette for å være med på en messe. Noen i sør er blitt for grådige på prisen, sier Peder, som har valgt å holde seg nord for polarsirkelen i hovedsak.

Mange typer

- Jeg tror det er rundt 30 forskjellige varianter av spekemat som finnes på turen jeg er på nå. Det vøre seg elg, reinsdyr og hjort. Jeg har ikke bjørn i sortimentet i år, sier Peder, som denne helgen er på messe sammen med kollegaen Kurt Johnsen fra Borkenes i Kvæfjord. De har jobbet på mange messer sammen opp gjennom årene.

Avslutter i øst

- Etter at jeg har besøkt Harstad, fortsetter jeg videre til Rundhaug i Målselv. Deretter blir det en tur innom Alta, før jeg setter kursen mot Kirkenes i Øst-Finnmark, sier Peder. - Jeg ser alltid fram til å komme fram til julesalget på Hesseng ved Kirkenes i Sør-Varanger. Jeg har også god minner fra Bossekop i Alta. - Jeg besøkte sist sommer villmarksmessa i Bardu. Dit skal jeg tilbake til neste gang, sier Peder Arevik, som de sist månedene før jul er svært mye på farten for å besøke julemarkeder i landsdelen.

SPEKER DET MESTE: Peder Arevik (t.v.) fra Aure på Nord-Møre er mer på landeveien med sine spekeprodukter enn hjemme i de tre siste månedene av året. Her sammen med medhjelper Kurt Johnsen fra Borkenes i Kvæfjord. Denne helgen gikk det i spekemat av 30 forskjellige typer. Foto: Tore Skadal