For 5.000 kroner i året er 53 sanitetskvinner klar til å rykke ut ved større hendelser i lokalsamfunnet. I avtalen har de forpliktet seg til å være klar på én times utkalling.

Ifølge kvinnene er denne avtalen kjernen av foreningens virksomhet. «Norske Kvinners Sanitetsforening har som et av sine viktigste mål å bidra til trygge lokalsamfunn.»

Over hele landet har sanitetskvinnene 150 omsorgsberedskapsgrupper med 4.000 beredskapsfrivillige.

– Disse gruppene skal stille opp i sine lokalsamfunn både før, under og etter kriser og uønskede hendelser, står det blant annet i avtalen.

Omsorgsavtale

Det står også i avtalen at hvis kommunen skal dekke gruppen sine kostnader under krisene skal det skje på grunnlag av avtalen og utlegg skal være godkjent på forhånd.

Åse Lid Alstadsæter, Anne-Lise Fenes, Beate Bader og Turi Bruun sier de har forpliktet seg til blant annet å sørge for forpleining og omsorg til letemannskapene.

– Vi har i dag inngått en omsorgsavtale som betyr at vi skal ta vare på de som er i innsats. Alt av mannskap som deltar skal vi hjelpe, sier de.

De tre sanitetsforeningene har en egen omsorgsberedskapsgruppe på 53 kvinner som nå er i beredskap gjennom hele året.

– Det er en glede å hjelpe. Dette er frivilligheten satt i system, sier de blide damene.

Kvinnene i Harstad og i øyriket er klar til å bistå ved større ulykker og katastrofer. Foto: Odd Leif Andreassen

– Utrolig givende arbeid

Harstad Tidende møter dem på Aktivitetssenteret i forbindelse med underskrivingen av avtalen med kommunen.

Totalt har de tre sanitetsforeningene rundt 220 medlemmer.

Kvinnene i sanitetsforeningene er allerede klar til å bistå når behovet oppstår.

– Vår eksistens i over hundre år har bestått av å hjelpe. Vi jobbet blant annet 300 timer med å sette sprøyter under koronaepidemien. Det gjorde vi gratis for samfunnet, noe vi er stolte av.

Mange har jobbet i flere tiår i foreningen og kjenner kvinner over hele landet.

– Vi er egentlig et enormt kvinnenettverk. Det vi gjør er utrolig givende og vi får utrolig mye tilbake for den innsatsen vi legger ned. Vi er spesielt stolte over det arbeidet som foreningen har gjort for kvinnehelse, sier de.

Den alltid engasjerte Turi Bruun ga Jan Martin Skoglund blomster etter hans innlegg. Foto: Odd Leif Andreassen

– Kan spre kunnskap

Vel 30 av foreningens medlemmer fikk høre beredskapsleder Jan Martin Skoglund fortelle om hvordan kommunen har organisert beredskapen.

Skoglund fortalte at det som kan være aktuelt for de aktive kvinnene er å bistå på evakuering- og pårørende senter med blant annet bespisning og gi informasjon.

– Det kan også være registrering, forpleining, servering og betjening av pårørende telefonen. De kan bidra med førstehjelp til eldre og ikke minst spre kunnskap, sier han.