Anicura kommer med gode råd for at du skal få et godt forhold til ditt nye familiemedlem.

«Det gjelder å få gode vaner tidlig, og derfor ønsker vi å være den trygge partneren og gi informasjon underveis», sier veterinær og informasjonsansvarlig i AniCura, Sasja Rygg.

«Mange blir overvektige tidlig, og sliter med dette hele livet. Derfor er riktig ernæring i riktig mengde fra start viktig forebygging, som gir et lengre og bedre liv».

Et helseforløp i takt med vekst

Visste du at nyfødte valper er blinde og døve? Helt til de er 3–4 uker gamle er de helt avhengig av moren sin. Mellom 2–7 uker åpner de øyne og ører, og melketennene utvikler seg. Fra de er 8–10 uker gamle er de klare for å komme til et nytt hjem. Da er de lekne, energiske og trenger masse søvn.

Valper får sin første vaksinasjon når de er 8 uker gamle, og påfølgende vaksiner når de er 12 og 16 uker. Deretter er det anbefalt at hunden vaksineres årlig mot kennelhoste og hvert tredje år mot valpesyke, parvovirus og smittsom leverbetennelse.

«Samtidig med vaksinering blir det alltid gjennomført en helsesjekk, som er betryggende siden hunden ikke kan si fra om noe er galt, og ofte finner vi ting som dyreeier ikke legger merke til», sier Rygg.

Visste du at nyfødte valper er blinde og døve? Helt til de er 3-4 uker gamle er de helt avhengig av moren sin.

Når valpen er 2–5 måneder, er den klar for verden og trening. Melketennene faller ut og de voksne tennene kommer. Kjøp noen tyggeleker for å spare sko og møbler. Nå kan du også gradvis redusere mating fra 3–4 ganger om dagen til 2 ganger.

Skal du ut å reise?

Da må du sørge for pass og ID-merking, i tillegg til ormekur mot revens dvergbendelorm hos veterinær før hjemreise til Norge. Hvis du skal ta valpen lenger enn til Sverige, må den også vaksineres mot rabies. Ikke minst husk flåttbeskyttelse.

«Valper har svakere immunforsvar enn voksne hunder, og er derfor lettere bytte for parasitter. Valpene får derfor ormekur flere ganger i løpet av de første ukene hos oppdretter. «Som ny eier bør du også gi valpen ormekur et par ganger. Spør oppdretteren og ta det opp med veterinæren, så alt gjøres riktig», sier Rygg.

Tenåringstiden

Når valpen er 6–12 måneder, går den inn i tenårene, en krevende tid med atferdsendringer og følelser. Noen små raser blir seksuelt modne.

«Vi anbefaler en juniorkontroll der veterinæren ser om tennene utvikler seg godt og kan rette opp eventuelle feil. Nå er også tiden for å få gode rutiner for tannpleie og tannpuss. Sykdom i tannkjøttet og dårlige tenner har stor påvirkning på hundens generelle helse», sier Sasja.

Når valpetiden er over

Når hunden er fra 12–18 måneder er valpetiden over. Nå er den voksen og trenger fôr til voksne. Sjekk gjerne om halsbånd, seng og bånd er tilpasset hundens voksne størrelse.

Husk også at hunden kan bli alvorlig syk av legemidler, sjokolade, kjølevæske, rottegift, insektmiddel, druer og rosiner, løk, avokado, xylitol, en del planter med mer.

Undersøk øyne, ører, tenner og klør regelmessig. Det gjør at hunden venner seg til det og ikke stresser hos veterinær. Det er også lurt å begynne tidlig med å klippe klørne.

Fakta

Valpens første år:

  • Skaff mat- og vannskåler, helst i stål, for de er enkle å vaske.

  • Ha en deilig pute eller teppe der valpen kan hvile, også når den blir voksen.

  • Hvis dere skal kjøre bil, sørg for utstyr som passer fra valp til voksen.

  • Sørg for å gi valpen fôr som den er vant til, og som er tilpasset alder og størrelse.

  • Venn valpen til å gå med bånd så tidlig som mulig.

  • Leker er gøy og stimulerende.

  • Få klørne klippet regelmessig.

  • Puss tennene regelmessig.

Gjør hjemmet valpesikkert

En valp tygger på alt, og når den blir tenåring, kan den være uvøren og knuse det den kommer over. Å sikre hjemmet til valpen er ikke så langt unna å tilpasse hjemmet et lite barn.

  • Fjern små leker og gjenstander som kan svelges.

  • Pass på stearinlys og kostbare krystallvaser.

  • Sett opp gitter foran varmeovner, peis, bratte trapper og giftige planter.

  • Valper vil smake på alt, men hold dem unna bl.a. sjokolade, avokado, løk, druer og rosiner, en del frukt, blåmuggost, gjærdeig, nøtter, rå poteter, en rekke planter, søtningsstoffet xylitol, sigarettsneiper m.m.

NB! Det kan være lurt å tape ledninger fast i gulvet.