Gråsoneavtalen mellom Norge og Russland tok offisielt slutt torsdag, da den nye avtalen om delelinjen mellom de to landene trer i kraft. Avtalen åpner opp for olje- og gassleting i et til nå uoppdaget område på 175.000 kvadratkilometer. Det kan Norge tjene store penger på.

- Den norske delen av den tidligere gråsonen er trolig dobbelt så ressursrik som landets totale olje og gassreserver i Nordsjøen, mener Leonid Surgutsjov, forsker ved Stavangers internasjonale forskningsinstitutt (IRIS). Han kommer med uttalelsen til den russiske avisen Moscow Times.

Gråsoneavtalen har til nå gjort feltet urørbart. Den nye delelinjen gir begge land rett til en del av området som den tidligere sonen dekket. Seismiske undersøkelser tyder på at det kan være store olje- og gassforekomster i området.

Den russiske avisen skriver at norske myndigheter har jobbet på høygir for å kunne starte letingen etter olje og gass så fort som mulig. Det norske selskapet Petroleum Geo-Services skal ifølge avisen allerede ha fått kontrakt til å foreta seismiske undersøkelser i sommer, i den norske delen av den tidligere gråsonen.