Med et årlig forbruk på 30 kilo per innbygger befinner nordmenn seg på Europa-bunnen i potetspising.

Nå skal en stjernekokk og økt satsning på nypoteter fra de europeiske middelhavslandene føre Norge oppover på listen.

- Nypoteten er en glemt delikatesse på de norske middagsbord. Dette skyldes i stor grad det norske klimaet som begrenser produksjonsmulighetene, og tilbudet av nypoteter i vinterhalvåret. Nå håper vi at nypoteter fra de europeiske middelhavslandene kan føre til økt potetkonsum i Norge, også i vinterhalvåret, sier Augusto Renella, Naturitalia

Irland - et pottitland

Med kun 30 kilo pr innbygger ligger vi bak land som Storbritannia med 120 kilo pr innbygger og Irland med 119 kilo pr innbygger. På topp ligger Hvite-Russland hvor det spises hele 172 kilo poteter pr innbygger. Det vil si 142 kilo mer enn i Norge. Samtidig tyder prognosene på at potetkonsument vil falle enda mer i Norge i tiden fremover.

De europeiske landene rundt middelhavet er største produsenter av nypoteter. Nå har EU, den italienske stat, og den italienske bransjeorganisasjonen, Italpatate and Unapa , startet en sjarmoffensiv rettet mot norske forbrukere for å øke fokuset på nypoteten som delikatesse. Målet er å lære oss nye, spennende måter å bruke poteter i matlagingen.

Michelinstjerne til Norge

Nylig fikk Bergen storfint besøk da 2 stjerners Michelin-kokken Antonio Torino gjestet byen mellom de syv fjell. Han hadde kommet hele veien fra Italia for å lære matglade bergensere hvordan det italienske kjøkkenet kombinerer nypoteten med tradisjonelle matvarer som kjøtt, fisk, olivenolje og friske grønnsaker.

- Norge er et fantastisk matland, med nærhet til friske, flotte råvarer, og havet som den beste ressursen til å komponere sunne festmåltider, sa en begeistret Torino.

Men stjernekokken var overrasket over å høre at nordmenn gjerne plasserer overkokte poteter eller pommes frites ved siden av en god biff eller en nyfisket torsk.

- Poteten skal aldri være en kjedelig statist på tallerkenen, men heller spille hovedrollen i et godt og sunt måltid, avsluttet Torino.

Antonio Torino planlegger allerede nye turer til Norge for å besøke flere byer og lære nordmenn hva nypotetene brukes til. Går alt etter planen vil nypotetene være å finne på flere norske middagsbord fremover.