Onsdag samles en rekke sentrale næringsaktører i Harstad for å se nærmere på utviklingsmuligheter i sporet av sykkelrittet Arctic Race of Norway. Torsdag går startskuddet for den tredje utgaven av det internasjonale sykkelrittet, igjen med storslått nordnorsk natur som kulisse.

Norsk reiselivsnæring ser allerede mulighetene til å høste av den oppmerksomheten og profileringen som Arctic Race of Norway skaper internasjonalt. Nå vil resten av næringslivet være med. Ringvirkninger, samarbeid og utviklingsmuligheter er derfor tema når 170 næringslivsaktører samles på en egen Arctic Race-konferanse i Harstad onsdag denne uka.

Mer enn sykkel

- Arctic Race of Norway er mer enn et sykkelritt. Det er en arena for historiefortelling, kultur- og opplevelsesformidling. Bare se hva Tour de France er for Frankrike – mye, mye mer enn et sykkelritt. Vi ser også at dette er en arena som gjør det mulig å samle de mange regionale og nasjonale aktørene som aktivt arbeider for å utvikle næringsmulighetene i nord, men også det øvrige Norge, sier Stein-Gunnar Bondevik, som er direktør for Innovasjon Norge i Troms og på Svalbard i en pressemelding.

Bak konferansen står Innovasjon Norge i samarbeid med Arctic Race of Norway, Statoil, Sparebanken Nord-Norge og de tre nordnorske fylkeskommunene. I følge Bondevik er konferansen et resultat av ønsker fra næringslivet selv om en felles møteplass for innspill og nettverksbygging under sykkelrittet.

- Vi vil på denne konferansen sette søkelyset på utviklingen av nye og tradisjonelle næringer i nordområdene. Et sentralt spørsmål er hvordan et arrangement som Arctic Race kan være katalysator for næringsutvikling både i Norge som nasjon og i Nord-Norge som landsdel. Nordområdepolitikk vil også inngå i programmet for konferansen, sier Bondevik, som også er svært fornøyd med at konferansen samler en rekke sentrale innledere.

- Olje- og energiminister Tord Lien kommer. Det samme gjør statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet og tidligere næringsminister Trond Giske. Statoils nye konsernsjef, Eldar Sæthre, kommer, i tillegg til lederen for ASO - eieren av Tour de France - Jean-Etienne Amaury. Nordnorske næringslivsledere og politikere vil også sette sitt preg på konferansen, sier Bondevik.

Ikke bare regionalt

Han minner også om at Arctic Race of Norway er et arrangement med både nasjonal og internasjonal dimensjon.

- Derfor handler det ikke om ringvirkninger for den nordnorske landsdelen isolert, men vel så mye om de ringvirkningene Arctic Race kan ha for landet som helhet. Vi mener dette sykkelarrangementet har potensiale i seg til å bli et nasjonalt løft, sier Stein-Gunnar Bondevik i Innovasjon Norge.

Mens nordnorsk næringsliv er samlet til konferanse vil rundt 130 toppsyklister gjøre sine siste forberedelser før starten på årets Arctic Race of Norway i Harstad torsdag formiddag.

De skal deretter sykle 724 spektakulære kilometer fordelt på fire etapper over like mange dager i vakker nordnorsk natur. Rittet avsluttes i Narvik søndag 16. august. Det er ventet at TV-kanaler i rundt regnet 180 land verden rundt vil ha sendinger fra sykkelrittet.