– Det er masse positiv energi, meninger og følelser rundt dette arrangementet, som er både folkefest, idrettsarrangement og konsert - samtidig.

Harstad: Det sier Anders Eriksson. Den tidligere produsenten for Festspillene i Nord-Norge og lederen av Moldejazz har hatt ansvaret for å sy sammen kveldsprogrammet dagen før Arctic Race starter,  gjennom sitt eget produksjonsselskap.

– Man merker at folk er engasjert i alle deler av arrangementet. Entusiasme og godt humør har preget hele prosessen, og folk som kanskje ikke er spesielt interessert i sport er nå veldig opptatt av sykling mens idrettsfolk har synspunkter på alt fra hvor Garden skal marsjere  til artister og rekkefølge - og et sterkt ønske om at dette skal gå bra. Men nå er programmet satt, og bare detaljer gjenstår, sier Eriksson. Han berømmer alle som har bistått.

– Det er ganske sterkt at Harstad, en liten by på knapt 25.000 innbyggere, klarer stort sett ved egne krefter å stable så mange fagfolk på banen  - og gjennomfører både denne festen og Bakgården rett etter hverandre. Det er kult.

Kort tid

Bevilgningen fra kommunestyret til arrangementet kom i vår, og siden har Eriksson hatt dialog med andre folk i byen og landsdelen om bookingen av artister.

– Det sentrale er at Forsvarets Musikkorps har stilt hele korpset til disposisjon. Når man slår på stortromma i Oslo kaller man inn Kringkastingsorkestret. Her har vi FMKN, som både er en Harstad-profil i seg selv, og samtidig en arena for fremstående solister som kommer til byen, sier Eriksson.

Ved artistbookingen har de sett etter hvem som var tilgjengelig og at det skal passe med at det nettopp har vært festspill og er Bakgården neste dag.  Eriksson er fornøyd med resultatet, som speiler byens musikkliv, representanter for landsdelen og noe av det siste hippe som ikke har vært i Harstad før.

Race Village

Programmet ved Havnepromenaden starter allerede på formiddagen onsdag. Da stenges Havnegata for biltrafikk (se side 13), og Hans Majestet Kongens Garde marsjerer opp mot Generalhagen med påfølgende konsert og gatedrill. Samtidig blir det aktiviteter for barn, med konkurranser, sykkelløp (ARN Challenge) samt mat og drikke satt i stand av «Kulinariske Harstad», en samlig av byens gode og matglade restaurantkokker og servitører.

Lagpresentajon

Kvart på fem starter kveldsprogrammet. Da har trommeslagerne fra signaltroppen til Hans Majestet Kongens Garde tatt plass, og 40-50 biler står klare ved Ludo for å kjøre sykkelrytterne langs kaikanten inn for lagpresentasjonen på scenen.

TV2-sending

TV2 er på plass og skal lage sin egen sending med gjester  - fra et mobilt studio som settes opp inne på arenaen.

– Etter lagpresentasjonen blir det 25 minutters pause fra scenen, der TV2 klargjør for opptak av programmet som skal gå senere på kvelden, sier Eriksson.

Deretter starter showet fra scenen, der altså byens eget korps - Forsvarets musikkorps Nord-Norge har en sentral plass. I første avdeling kommer blant andre Tonje Unstad, som har planer om å få med noen tusen mennesker på å lage krabbelyder i sin sang «Krabbekirkegård». Deretter skal TV2 starte opptakene til sitt program i sitt studio.

– Det blir samtidig vist på storskjerm, så alle kan følge sendingen etter hvert som den blir tatt opp.

Etter vel en time er det igjen klart for musikk fra scenen.

Opera, folk og rock

–Da skal Audun Iversen på sammen med FMKN. Etter det kommer noen flere små overraskelser, før Julietnorth med Julie Alapnes fra Tromsø i spissen  kommer på, sier Eriksson.

Dermed blir det folkemusikk og rock i skjønn forening - med blant annet artisten Petter Carlsen i bandet.

– Bandet skal også spille to av sine friskeste låter med FMKN, som har fått spesialskrevet arrangement for anledningen.

Men det vil også bli noen små overraskelser underveis.

Mestvinnende

Ida Jenshus kommer til Harstad for første gang. Hun har vunnet Spellemannpris for alle de tre første albumene sine, noe kun Dumdum Boys har klart tidligere. Hun ble også nominert til Spellemannprisen 2014 i klassen popsolist albumet Let it Go. Hun har akkurat gitt ut en ny kritikerrost plate - i skjæringspunktet mellom country og rock.

Indiebandet Team Me avslutter kvelden med fengende pop/rock. Dagen etter er det på plass på Norges kanskje mest populære festival - Øya. Men Harstad først.