Etter tre ukers prøvetid i 2017 fikk Seaworks tilbud om kontrakt fra det skotske entreprenørselskapet Morrison Construction.

– De søkte rundt i hele verden etter rett fartøy til å utføre oppgaven, sier administrerende direktør i Seaworks, Jan A. Paulsen.

Materialer

Med fartøyet MS «Maursund» frakter Seaworks bygningsmaterialer til ny forskningsstasjon fra Lochalsh til St. Kilda.

– Det er mye frakting av sand, betong, bygningsmaterialer og noen anleggsamakiner ut til øya , sier han.

St. Kilda er ei øy som er sterkt overvåket av forvaltningsorganet i Skottland. På grunn av øyenes isolerte beliggenhet har det utviklet seg særpregede former av flere arter.

Kan ta skade

Paulsen forteller at få typer fartøy kan landsettes på St. Kilda.

– Det er strengt regelverk for å gå i land, forteller Paulsen.

Landgangsfartøyet MS «Maursund» var ifølge Morrison Construction det «beste» fartøyet til å utføre oppgavene for å unngå unødige skader på øya og dyrelivet.

Lang ventetid

Paulsen forteller at det stor forskjell på tidevannet på øya.

– Når båten står på land er den helt tør. Da må den ligge der til neste gang det blir flo og mannskapet om bord og hjelpere fra øya må arbeide raskt og effektivt for å få tømt båten, sier han.

Nå har mannskapet om bord MS «Maursund» to måneder igjen av kontrakten i 2018 og i 2019 venter seks måneders kontrakt.

Reisen

Fra Seaworks’ tilholdssted i Harstad til den skotske øygruppa St. Kilda, forteller Paulsen om reisetid på fem-seks dager og 1.140 nautiske mil.

– Overfarten til Skottland gikk greit, men det kan periodevis bli mye venting på grunn av dårlig vær rundt Hebridene der båten er. På grunn av krav til sikkerhet for båt og mannskap, kan vi ikke landsette på St. Kilda under alle forhold, forteller Paulsen.

Fartøyet MS «Maursund» fra landsetting på den skotske øygruppa St. Kilda. Båten kjøres inn på stranda når det er flo, og må ligge der til neste flo før de kan kjøre ut igjen. I tillegg er det en god del venting på godt vær før landsetting kan gjøres. Foto: Ken Bjørnar Johansen