Det sier en klar og tydelig leder ved Kvæfjord mottak, Kåre Rasmussen. 28. februar skal mottaket legges ned. Da må alle asylsøkere flyttes til andre mottak rundt om i landet.

Rasmussen ber nå UDI om at Gudissa Almetu Etana fra Etiopia må få bo i et alternativt mottak i en ordinær leilighet i Harstad.

Har bodd her i 15 år

Gudissa tilhører Oromo-stammen, et folk som er forfulgt i hjemlandet. Hun rømte til Norge i 2003. Det skjedde etter at mannen ble drept, og sønnen og datteren hadde klart å flykte. Gudissa ble tatt til fange av regimet. Hun ble fengslet og torturert, men klarte å flykte. Hun har ikke hatt kontakt med barna etter at hun kom til Norge, og vet ikke om de lever.

Den sterkt handikappede damen har de siste 15 årene vært flyttet fra det ene bostedet til det andre i Norge – et titalls ganger.

Før hun kom til Kvæfjord, bodde hun på Vågsfjord mottak i Harstad. Dette asylmottaket ble nedlagt i desember 2016. Hun ble så flyttet til mottaket på Borkenes. Nå legges også dette mottaket ned og Gudissa må igjen pakke ned.

– Hjerterått, mener støttespillerne Kjetil Bjørkelund og Per Pedersen i støttegruppa for Gudissa.

Nok er nok

Også Kåre Rasmussen ved Kvæfjord mottak synes nok er nok.

– Den gamle dama er sliten. Vi kan ikke rive henne opp på nytt og flytte henne til et fremmed mottak et annet sted i landet. Nå må vi alle bidra til å gi henne en verdig alderdom, sier Rasmussen.

Han søker nå alternativ mottak for Gudissa. Det er et tilbud til spesielt trengende asylsøkere som har behov for et annet tilbud og mer omsorg enn et ordinært asylmottak kan gi.

– Hvis Harstad har mulighet til å gi henne et tilbud i en vanlig omsorgsleilighet, stiller UDI midler til rådighet. Vi må ta oss av den stakkars gamle damen, sier Rasmussen.

Tas godt imot

Den etiopiske asylsøkeren er dårlig til beins og nesten blind. I Harstad og Kvæfjord har hun både etiopiske og norske venner som tar seg av henne.

– Jeg har tro på at Harstad-samfunnet rydder opp i denne saken, og tar vare på den gamle damen. Dette må vi klare å få til. Vi har både plass og råd til det, sier Kåre Rasmussen.

Ordfører Marianne Bremnes sier kommunen skal gjøre alt for å hjelpe Gudissa.

– Vi skal ta godt imot henne, hun må slippe å sendes rundt som en pakkepost. Her i Harstad har hun venner, og her føler hun seg trygg, sier Bremnes.

Gudissa Almetu Etana har endelig fått nytt håp. Hun ble informert om planen i forrige uke, og jublet over gladnyheten.

Gladmelding

Aps Kjetil Bjørkelund og KrFs Per Pedersen gleder seg på vegne av den gamle. De etablerte en støttegruppe for den etiopiske kvinnen i juni i 2014, og har jobbet iherdig for å hjelpe henne gjennom flere år. De to har sendt flere søknader til UDI og UNE i håp om at Gudissa får fast oppholdstillatelse.

Roser mottaksleder

De ble i forrige uke informert av Kåre Rasmussen om at han ønsket å søke alternativ mottak til Gudissa.

– Kåre Rasmussen har gjort en fantastisk jobb. Han ser at Gudissa ikke takler å bli flyttet igjen, og gjør noe med det, sier Bjørkelund.

Ifølge Per Pedersen innser UDI at Gudissa ikke kan returneres tilbake til Etiopia. Som asylsøker har hun ikke krav på helsehjelp fra den norske stat. Etiopiske Gudissa får 2200 kroner å leve for i måneden. Det er langt under fattigdomsgrensen.

– Nå håper vi inderlig at myndighetene gir Gudissa oppholdstillatelse slik at hun kan få en verdig alderdom, sier Kjetil Bjørkelund og Per Pedersen.

Skrøpelig: Leder ved Kvæfjord mottak Kåre Rasmussen mener den etiopiske kvinnen er for skrøpelig til å flyttes igjen, og søker alternativ mottak i Harstad-området. Foto: Andreas Isachsen Foto: andreas Isachsen