Det sier firebarnsfaren fra Holtet, Gunnar Røkenes. Bakgrunnen for utblåsningen er en hendelse som skjedde for noen dager siden.

– Jeg har en sønn på 11 år, som var på tur ved det gamle Statoil-bygget i Medkila sammen med en lagkamerat fra et av byens idrettslag. På turen forbi bygget oppdaget de to seksåringer i en utvendig vindeltrapp, som er til for brannrømningsveiene i bygget. Seksåringene hadde klatret i den avstengte trappen og befant seg 12 meter over bakken. 11-åringene ble bekymret, og ba seksåringene om å komme seg ned på bakken igjen, fordi det kunne være farlig å leke i området.

Dermed var startskuddet gått for resten av historien, som etter hvert havnet på nettjenesten Facebook.

Bryr seg

– I løpet av noen timer kom det meldinger om at 11-åringene var ettersøkte for å ha jaget to redde seksåringer. Dette ble lagt ut på flere facebook-grupper, sier Røkenes.

De neste timene ble saken liggende på internett, og mange slengte seg på med kommentarer om 11-åringene som angivelig skulle ha skremt seksåringene ved Statoil-bygget i Medkila.

Røkenes mener en del av kommentarene gikk langt i karakteristikker og antakelser.

– Det er dette jeg som forelder reagerer mest på, at noen personer som ikke aner hva som har skjedd, sitter og skriver skråsikkert om andre foreldre. De skrev blant annet at det var merkelig at 11-åringene hadde foreldre som knapt er egnet til å være foreldre, sier Røkenes.

Tok kontakt

– Jeg fikk etter hvert kontakt med foreldrene til seksåringene. Da avtale vi et felles møte der både seksåringene og 11-åringene fikk komme med en oppklaring av det som hadde skjedd. Da fikk historien litt mer kjøtt på beinet.

– Og det viser seg at en hendelse som oftest har flere sider, sier firebarnsfaren fra Holtet.

Han er glad for at det til slutt ble en avklaring.

– Men jeg vet ikke helt hva jeg skal si til min sønn. Skal han slutte å bry seg når han ser andre barn eller mennesker som er i fare? Skal han slutte å hjelpe folk som trenger hjelp, spør Røkenes.

Han ønsker å påpeke at seksåringer i Medkila-området ikke skal behøve å frykte for at det går 11-åringer løs og terroriserer nærområdet. Det er en av grunnene til at han nå går til lokalavisen med opplevelsen. Den ønsket han ikke å ta på internett.

Tenk etter

– Jeg savner en større aktsomhet fra voksne mennesker som skal ytre seg på nettjenester. Jeg er noe tryggere på hva jeg leser i en lokalavis. Der er det nyhetsledere og redaktører som har en Vær varsom-plakat å forholde seg til. Trår de over streken så blir de felt av Pressens Faglige Utvalg. Et slikt filter finnes ikke der ute på nettet.

– På nettjenester er det de som skriver som er «redaktører». Det virker på meg som om at både godt voksne og velutdannede mennesker kastet seg inn i debatten etter episoden i Medkila, og valgte å se bort fra aktsomheten, sier Røkenes.

Sammen med moren til den andre 11-åringen er han glad for at saken er opp- og avklart med foreldrene til seksåringene.

– Jeg tror neppe denne opplevelsen er enestående. Jeg kan ikke annet enn å dele den med andre, og håpe på at voksne folk i fremtiden tenker seg bedre før når de trykker «send», deler eller liker forhold de ikke har fullstendig oversikt over, sier Gunnar Røkenes.

Han ber folk generelt være varsomme med å mene noe om andre mennesker. Han fulgte debatten som pågikk, og er glad for at det var flere av skribentene der som stilte spørsmål ved hva enkelte la ut.

LEK: Barns lek i en trapp førte til Facebook-debatt. Her ser vi Gunnar Røkenes ved rømningsveien bak den gamle Statoil-bygget i Medkila. Her lekte to 6-åringer da to 11-åringer kom forbi. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa
YTRINGER: Barns lek i en trapp Medkila førte til Facebook-debatt. Gunnar Røkenes reagerer på at en ukritisk kommenterer hendelser på sosiale medier. – Hvor er Vær varsom-plakaten på sosiale medier, undrer Røkenes. Foto: Picasa