Parkeringsutvalget i Harstad har strammet inn i forhold til muntlige føringer som skal ha vært gitt i møter med Statens vegvesen. Dermed har flere forflytningshemmede mistet parkeringskortet, mange av dem har hatt kortet i flere tiår.

– Vegdirektoratet kjenner ikke til at det skal være gitt muntlige føringer fra Statens vegvesen i møter. Derimot kjenner vi til at Norpark har hatt flere informasjonsmøter med kommuner i Norge, skriver Line Madelene Kirkeby i Statens vegvesen Vegdirektoratet til Harstad Tidende.

Kommersiell aktør

Norpark er bransjeforeningen for all parkeringsrelatert virksomhet, både for kommersiell og forvaltningsmessig drift. Medlemmer kan være kommuner, kommunale foretak og private virksomheter som driver håndhevingstjenester, samt private virksomheter som leverer varer og tjenester innenfor foreningens virkeområde, står det på Norparks hjemmesider.

– Merkelig

Norsk Revmatikerforening oppfordrer Harstad kommune til å følge gjeldende retningslinjer når parkeringskort for forflytningshemmede tildeles.

Fylkessekretær Peter André Jensen i revmatikerforbundet i Troms er skuffet over at kommunen ser ut til å ha strammet inn på regelverket. Han synes også det er merkelig at Harstad kommune baserer seg på muntlige føringer fra Norpark når det gjelder endringer i parkeringsforskriftene.

– Inntil det kommer nye regler, må kommunen forholde seg til de forskrifter som til enhver tid eksisterer. Alle må følge samme regelverk, hvis ikke blir forflytningshemmede forskjellsbehandlet, sier Jensen.

– Parkeringskortet er et hjelpemiddel for funksjons- og forflytningshemmede som har reelle behov. Å ta fra dem, eller nekte dem parkeringskort, er det samme som å sperre dem inne. De får ikke mulighet til å delta i samfunnet og dermed får de ikke leve det livet de ønsker, sier Jensen.

Har vært for raus

Ifølge tidligere utsagn fra parkeringssjef Ronald Sareussen, som også sitter i utvalget som behandler søknadene, har Harstad kommune vært for raus med å dele ut parkeringskort. Han viste også til at kommunen fikk en voldsom økning i antall søknader etter at bompengeringen ble satt opp. Parkeringskort gir også fri adgang i bomringen.

– I vår behandling av søknader har vi tidligere ikke lagt tilstrekkelig vekt på behovet. Det vil derfor føles som en innstramming når vi nå prøver å legge oss på samme linje som resten av landet, skriver kommunikasjonssjef i Harstad kommune Øivind Arvola.

Ikke tilfeldig plassert

Han slår samtidig fast at parkeringsplassene som er reservert forflytningshemmede, ikke er tilfeldig plassert rundt om i byen.

– Plassene er lagt på steder der den forflytningshemmede kan nå flest mulig adresser. Plassene skal ha en størrelse som gjør det mulig å benytte rullestolheis. Vi må derfor prøve å holde flest mulig av disse plassene ledige til rullestolbrukere og andre med særlige behov, og dette medfører en forholdsvis streng praksis ved tildeling av kort.

Behovet vektlegges

Han viser til at to forutsetninger må oppfylles for å få tildelt kort, bevegelseshemningen og behovet.

– Det siste er spesielt uthevet i den siste utgaven av forskriftene. Det lages i disse dager en kommentarutgave til de nye forskriftene. Inntil videre behandles søknader fortsatt etter retningslinjene fra 1999. Søker må vise til konkrete plasser der de vanlige plassene ikke dekker behovet. Vi kan bare vurdere behovet på de offentlige parkeringsplassene i vår kommune. Behov i andre byer eller på private p-plasser på kjøpesentre og lignende blir ikke vurdert, påpeker Arvola.

Politisk: Klagene skal behandles politisk, sier Aps Kari-Anne Opsal. Foto: andreas Isachsen