Det sier leder i Harstad Frp, Eivind Stene og begrunner uttalelsen slik:

- Vi har store utfordringer med de som allerede er her.

- Hvilke utfordringer?

- Spesielt økonomiske. Harstad kommune har allerede en anstrengt økonomi, og ingen vet konsekvensene dersom vi skal ta imot enda flere asylsøkere. Men det er grunn til å anta at det kan føre til økte kostnader for oss som bor her.

Les også: - Hadde ikke hjerte til å si nei

Medbestemmelse

Stene reagerer på uttalelsene til rådmann Hugo Thode Hansen, om at kommunen har stilt Sama sykehjem til disposisjon for de asylsøkerne som fredag for en uke siden kom til Sandtorgholmen Hotel.

- Etter det jeg vet, er bygget som huset Sama sykehjem kommunal eiendom. Derfor vil Harstad Frp kreve en politisk behandling av hva bygget skal brukes til. Med andre ord, saken må opp i kommunestyret, og der vil vi stemme mot at det skal brukes som bolig for asylsøkere. For Harstad Fremskrittsparti er det helt uakseptabelt å få tredd et nytt asylmottak ned over hodet, så å si over natta. Det får vi også mange tilbakemeldinger på fra folk som uttrykker bekymring over situasjonen. Ingen har for eksempel spurt Harstads innbyggere om hva de mener om dette.

Kostnadene må med

- Hvordan skal man spørre befolkningen?

- Det kan gjøres ved folkeavstemning, selv om jeg ser at dette er noe omstendelig. Men man må i alle fall være i stand til å tolke signalene som blant annet vi politikere får, og sikkert også andre får. Synes for eksempel de på nordsida av byen at det er greit at folk de ikke kjenner plutselig skal bo oppå dørstokken deres?

Spør Frp-lederen og mener at Harstad kommune ikke kan late som om det økte antallet asylsøkere er uproblematisk.

- Disse personene har krav på skole, helse og en rekke andre tjenester som koster. Og kostnadene må være med i denne debatten, ellers blir den fullstendig usaklig. Så skal vi skille mellom permanent bosatte og asylsøkere, men faktum er at begge kategorier likevel er en del av det samme bildet. Harstad kommune har vedtatt å ta imot 60 asylsøkere, i tillegg vedtok kommunestyret i juni-møtet å ta imot 53 nye, i strid med rådmannens tilråding. Vi har dermed allerede tatt en høy andel av denne nasjonale dugnaden. Til sammenligning har Tromsø sagt ja til 70.

- Hvordan mener dere vi best kan hjelpe disse menneskene?

- Først og fremst ved å styrke landene rundt Syria, Irak og der de fleste asylsøkerne rømmer fra, sier Eivind Stene.