Ifølge avdelingsingeniør Kristin Soltun Enoksen ved enhet for helse og mestring avdeling folkehelse i Harstad kommune, er hensikten med målingene av Nitrogendioksid (NO2) og svevestøv først og fremst å kunne gi sikker informasjon til befolkningen om den aktuelle luftkvaliteten, og om hvilken helsemessig betydning luftkvaliteten kan ha for utsatte grupper.

Skal pågå i fem år

– Målingene skjer i nært samarbeid med alle anleggseiere som bidrar til konsentrasjonen av NO2; Statens vegvesen, Statkraft, Harstad Havn og drift – og utbyggingstjeneste i kommunen

– Målingene er igangsatt som følge av krav fra Miljødirektoratet, som gjennom en kartlegging, gjennomført i utvalgte byer i 2016, indikerte at Harstad kan stå i fare for å bryte grenseverdiene for nitrogendioksid i forurensningsforskriftene.

– I utgangspunktet skulle disse målingene vare i ett år, men da formannskapet hadde saken til behandling i fjor ba de om at målingene utvides til fem år, noe som også ble vedtatt, forteller Soltun Enoksen.

– Svevestøv som opptar folk

Målestasjonen er satt opp like sør for rundkjøringen i Margrethe Jørgensens vei. Her er det installert en egen partikkelteller som registrerer svevestøv i lufta, pluss en måler som registrere nitrogendioksid.

– NO2 er en usynlig gass som antakelig er en av grunnene til at folk flest ikke er like opptatt av den som av svevestøvet i lufta.

– Oppdateres hver time

– Svevestøvet kan i mange tilfeller bidra til en forverring av symptomene for dem som lider av luftveisplager. I flere norske byer og tettsteder er nivåene av svevestøv høyere enn det helsemyndighetene anbefaler i sine luftkvalitetskriterier. – Målingene kan hele tiden under måleperioden følges på www.luftkvalitet.info, der de oppdateres hver time.

– Her vil det gjennom fargekoder fremkomme hvorvidt verdiene som måles i Harstad er over tillate grenseverdier.

Luftmåler: Denne måleren registrer nitrogendioksidverdiene i lufta. Foto: andreas Isachsen