Huset til Horne må rives som en følge av utbyggingen av Veipakke Harstad. Horne og vegvesenet har i lengre tid vært uenige om hvilken pris Horne skal få for huset sitt. Nå er de enige, selv om Horne er meget skuffet over vegvesenet, som han mener har presset han til å godta noe han mener er en for lav pris.

– Jeg føler meg presset til å godta en sum som det ikke var mulig å finne et tilsvarende hus for, sier han.

- For å skremme

Han fikk først et bud på 1,750.000 for bygget på Seljestad.

– Det godtok jeg ikke. For å skremme meg kom de da med et bud på 1,6 millioner, sier han.

Han forteller at han i to møter med vegvesenet fikk forsikringer om at han ikke skulle lide noen overlast ved at han mistet boligen på grunn av veipakken.

– Resultatet er at jeg ikke får råd til å kjøpe et ferdig oppusset hus i sentrum, slik jeg bor i dag.

Tøff påkjenning

De siste sju månedene har han vært på flere visninger som han gikk tapende ut av.

– Summen jeg får for huset er maksimalt av det jeg kan kjøpe et nytt hus for. Resultatet er at jeg kun hadde råd til et oppussingsobjekt i Ruggevik. Det var ikke det jeg ønsket, sier Horne.

Han er sterkt kritisk til hvordan han er blitt behandlet av Statens vegvesen.

– Det var vært en tøff påkjenning for meg, sier han.

Kristine Wilhelmsen i Statens vegvesen mener Horne ikke trenger å føle seg presset til å godta et tilbud fra dem.

- Statens Vegvesen har gitt han et tilbud som han kan velge å godta eller ikke. Det ble foretatt en felles takst på Hornes eiendom i januar 2014 og erstatningstilbudene fra Vegvesenet i etterkant av denne takst har vært i overkant av den markedspris som var satt denne i taksten, sier Wilhelmsen, som videre sier at Horne har krav på gjenanskaffelsesverdi, jamfør ekspropriasjonserstatningslovens paragraf 7 og Vegvesenet gav derfor Horne et tilbud i mai på 1 750 000 kroner.

Siden eiendomsmarkedet i Harstad har endret seg, gav Vegvesenet et nytt tilbud i forrige uke på 1 850 000 kroner. Erstatningstilbudet er gitt på grunnlag av et regelverk som skal sikre likebehandling.

- Misforståelse

- Det beror på en misforståelse at Vegvesenet har tilbydd han 1 600 000 kroner som endelig erstatning. Vegvesenet har spurt Horne om han ville gå med på en avtale om arbeidstillatelse og foreløpig erstatning. Dette går ut på at Vegvesenet, mot at grunneier signerer en arbeidstillatelse, utbetaler det beløp vi er ganske sikre på at grunneier vil få av retten i den kommende skjønnssaken. For det eventuelle overskytende beløpet må saken tas for retten som et såkalt avtaleskjønn. Beløpet på 1 600 000 kroner har altså vært et forskudd på erstatning i påvente av en skjønnssak, forteller Wilhelmsen.

Statens Vegvesen mener at de har gitt Horne et realistisk tilbud basert på gjenanskaffelsesverdi for tilsvarende bolig med samme størrelse og standard.

- Han skal få i erstatning det han trenger for å skaffe seg en tilsvarende eiendom. Om grunneier ønsker å kjøpe seg noe vesentlig mye større eller bedre eiendom, må han i prinsippet selv stå for den overskytende summen.

- Vi har vært i kontakt med Horne i en lang periode nå. Vi har enda ikke truffet et ekspropriasjonsvedtak. Det er imidlertid helt vanlig at dersom man har forsøkt å bli enige med grunneiere, men ser at man ikke blir enige, så får vi retten til å avgjøre dette, såkalt ekspropriasjon. Dette må Vegvesenet sjeldent, men av og til gjøre, for å sikre fremdrift i vegprosjektene. Vi ønsker å bli enige med Horne gjennom minnelig avtale, og ønsker å unngå ekspropriasjon, fastslår Wilhelmsen.

SELGER: Tommy Horne. Foto: privat