Biltema hadde planer om å bygge et konseptvarehus på 6.000 kvadratmeter, investere 100 millioner og sysselsette mer enn 40 personer.

Det er en svært skuffet og overrasket administrerende direktør i Biltema Norge, Knut Svenningsen, vi får tak i på telefon.

– Det kontante nei fra fylket kom svært overraskende. Det lå ingen begrunnelse med avslaget, noe vi reagerer på, sier han.

Nei til 100 m illioner?

Planen var at Biltema skulle bygge på den ledige tomten rett overfor Kiwi på Gangsås, og ifølge Svenningsen var signalene positive.

– Årsaken skal være at det er kommet en ny reguleringsplanen som ikke godtar denne type butikk. Det er spesielt så lenge kjøpesenteret like borti veien fikk lov til å utvide, sier han.

Svenningsen nekter å tro at kommunen virkelig ønsker å si nei til 100 millioner i investering, flere arbeidsplasser og store oppdrag for lokale entreprenører.

– Vi har ikke gitt opp. Vi håper å komme i en positiv dialog med kommunen og fylket. Sammen må det være mulig å få til en god løsning både for oss og våre kunder, sier han.

Rådmannen i Harstad lai sommer fram en positiv innstilling for politikerne. Han var positiv til å fravike den regionale planen for handel og service. Rådmannen begrunnet innstillingen med at det ikke fantes andre egnede arealer for en så stor butikk som det Biltema planla.

– Vi er vant til å treffe på fartsdumper underveis, så vi har fortsatt et lite håp om etablering på Gangsås. Det eneste som er sikkert er at vi ikke klare å åpne et nytt varehus som planlagt i starten av 2019, sier han.

Svenningsen er klar på at hvis ikke Harstad vil ha Biltema, vil de se etter egnede tomter i andre kommuner.

– Vi ønsker å satse i denne regionen, så investering vil vi uansett gjøre. Men primært ønsker vi å etablere butikker der folk bor. Kanebogen/Gangsås-området er perfekt for oss, og det bør også kommunen være enig i, sier han.

Biltema ble etablert på Stangnes-basen i 2009. De sliter med små lokaler og få parkeringsplasser.

– Det kan virke som vi blir på Stangnes lenger enn vi håpet på, sier direktøren.

Enhetsleder Jan-Inge Lakså i Areal- og byggesaker i kommunen sier utspillet ligger hos Norconsult, Biltema og Jan Dybvik.

– Rådmannen og planutvalget var positiv til prosjektet, men nå har fylkeskommunen sagt nei. Vi avventer derfor på innspill fra partene, sier han.

Lakså sier kommunen er spente på hva de tre aktørene nå vil gjøre, men han minner om at det medfører stor risiko å fremme en ny reguleringsplan for dette området.

– Fremmer de ny fullstendig reguleringsplan, forventer vi at det ligger grundige vurderinger av risiko til grunn, sier han.

Alvorlig runddans

Ifølge Lakså vil kommunen fortsatt være positiv, og en plan trolig vil legges ut til offentlig ettersyn.

– Men aktørene må være klar over at det kan komme innsigelser fra Fylkesmann og fylkeskommunen, og da kan vi komme i en alvorlig runddans. Kanskje må vi mekle mellom partene, sier Lakså.

Det har ikke vært mulig å komme i kontakt med tomteeier Jan Dybvik.

Skuffet: Administrerende direktør Knut Svenningsen reagerer sterkt på at det settes en stopper for handel på Gangsås. Foto: Biltema Foto: Biltema