Torsdag formiddag rett før klokken 12.00 tasset seksspannet som var med Vikholt over mål i Alta.

– Det var mitt store mål for året. Jeg er nå sliten og glad. Jeg har siden første sjekkpunkt i Kautokeino holdt farten bevist nede og ikke kjørt for hardt med hundene, sier Vikholt.

På dette sjekkpunktet måtte ta ut to av de åtte hundene han hadde startet med fra Alta.

– Det har til tider vært slitsom med tanke på at det lite søvn på turen. Dette ble oppveid i flotte naturopplevelser og på kveldstid fikk en oppleve nordlys på nattehimmelen. Det er noe jeg kommer til å huske.

Vikholt hadde da nær stått tur nær fem døgn med grønlandshundene. Anført av lederhundene Suki og Daik. De trener han sammen med samboer Marit Ånes. Oppkjøringen sto Ånes for da hun tidligere i år kjørte Troms Quest.

Hun fullførte selv løpet i 2016.

– Da var også lederhundene Suki og Daik med i spannet. Tre av hundene som fullførte var også med i spannet som var med i 2016. Nå har vi begge hver sin skiferplakett fra Finnmarksløpet, sier Marit Ånes.

Hun har drevet med grønlandshunder i lang tid. Ånes kommer opprinnelig fra Vefsn. Hun sier at Vikholt fikk gode tilbakemeldinger fra veterinærene om at hundene var i godt hold. Vikholt fikk testet langdistansekjøring for alvor i fjor da han fullførte Femunden 400 med start og målgang på Røros.

Geir Ivar Vikholt kjørte inn til 35. plass i sin klasse. Han fikk premien «Last man standing» av Finnmarksløpet. Han var siste spann i mål i klassen som kjørte 567 kilometer. Premien var et hundehus og en redningsvest.

– Turen har stort sett gått problemfritt fra Alta og tilbake. Har bevist brukt tid på hundene underveis. Dermed kunne jeg også fullføre løpet. Det er viktig å regulere farten og hvile underveis. Dermed holder hundene helt inn, sier Vikholt.

– Nå skal jeg snart krype til køys etter en langt tur med rundt 2–3 timer sammenhengende søvn på sjekkpunktene, sier Vikholt, som i neste uke er tilbake på jobb i Harstad.

Ved målgang i Alta ble han ønsket velkommen av supporter team han ankommet Alta med plakat. av Varg Woldengen (supporter), Nor Woldengen (supporter), Marit Ånes (handler for Geir-Ivar) og Viggo Vikholt (far og handler). Også broren, Rune Vikholt var med som handler.

Det var 70 hundespann som startet i klassen for 567 kilometer i år. Halvparten av deltakerne brøt underveis. Alta-mannen Harald Tunheim var første kjører i mål da han tirsdag morgen kjørte inn til seier i klassen. Det med et spann med Alaska huskyer. Vikholt kjørte i mål torsdag med et renraset spann med grønlandshunder,

SØVN: – Det har vært en flott tur med flott naturopplevelser og det har vært lite søvn, sier Geir-Ivar Vikholt, etter å ha fullført Finnmarksløpet 2018 over 567 kilometer med grønlandshunder. Foto: Privat
LEDERHUNDER: Lederhunder Suki og Daik ved målgang i Alta torsdag. Foto: Privat Foto: Privat