Når både Aps gruppeleder Kari-Anne Larsen, Venstres Maria Serafia Fjellstad og Høyres gruppeleder Håkon Vahl signaliserer at de vil stemme mot rådmannens tilrådning i tirsdagens formannskapsmøte, er det et klart flertall for å utrede videre mulighetene for ny kino og bibliotek.

I punkt 1 i tilrådningen heter det at Harstad kommunestyre vedtar å videreføre dagens lokalisering av kino og bibliotek.

Harstad er og blir en kulturby

– For meg er det for tidlig å si nei nå, sier Maria Fjellstad.

– Harstad er en kulturby som har behov for ett godt kinotilbud i en ny kino. Selv om det smerter å måtte forlate en arkitektonisk perle som praktbygget der kinoen ligger i dag er, må vi bare innse at mulighetene for å drive en moderne kino i disse lokalene er begrenset.

– Når det derimot gjelder bibliotek er jeg mer usikker. Her må vi nok diskutere nærmere internt i partiet før vi konkluderer, sier Fjellstad og legger til:

– Harstad er og blir en kulturby. Da er det viktig å ikke bli en sinke, men å videreutvikle de kulturinstitusjonene vi har ansvaret for.

– Derfor kan vi ikke sette opp stoppskiltet nå, uten å vite mer hva vi eventuelt sier nei til, sier hun.

Fremlegget gjennomsyret

– Nå må vi tørre å være fremoverlent. Toget går nå, derfor er vi nødt til å gå videre med å utrede mulighetene for ny kino nå, sier Håkon Vahl.

– Jeg skulle også gjerne sett at vi fikk en økonomisk oversikt over kostnader knyttet til nytt bibliotek i samme slengen.

– På meg virker hele saksfremlegget gjennomsyret av at man ikke ønsker en etablering av kino og bibliotek i sentrum. Det er i hvert fall uaktuelt å legge det utenfor sentrum, slik det foreslås i ett av alternativene, sier Vahl.

– Det er nå vi har muligheten

–Vi ønsker å gå videre gjennom en konkurranseutlysning for å få vurdert hvilke muligheter som ligger innenfor gjennomførbare økonomiske rammer, sier Kari- Anne Opsal.

– Blir dette hinsides dyrt legger vi det på is, men det får vi aldri vite før det blir gjort en grundig vurdering.

– Det er nå vi har muligheten til å finne ut hvilke løsninger som er mulig å realisere, sier Opsal.

fasade: Fasaden mot torvet ved Nordics planer på Larsneset har store glassfasader. Kanskje kommer det bibliotek og kino i disse lokalene? Skisse: Jim Myrstad. Foto: Skisse Jim Myrstad