Det opplyser vikarierende daglig leder i vann & varm Harstad, Geir Bangsund. De siste ukene har det mange henvendelser fra kunder som trenger hjelp med tining av vannrør.

– Vi synes det er viktig å informere de som er plaget om hva de kan gjøre for å unngå dette. Spesielt er det viktig å ikke skru av strømmen helt i huset eller leiligheten når en drar bort. Det er ofte at det bidrar til at vannet i rørene fryser til is i tider med mye kulde, sier Bangsund, som sammen med medarbeiderne i vann & varme gjør sitt til at huseiere skal få tilbake vannet i rørene.

Gamle boliger

– Det er spesielt i eldre boliger at vi opplesere mye av problematikken med frosne vannrør, sier Tor Heggen, som jobber som prosjektleder i bedriften.

– Her finner vi ofte flest vannrør som ikke er ordentlig isolert eller at vanninntaket er utsatt for frost, sier ham.

Det kan også være problemer med stoppekranen i boligen.

– Det er gjerne når folk har vært borte fra boligen og kommer hjem en fredag eller søndag at en opplever at en står uten vann. Hvis det skjer på en søndag ber vi kunden være tålmodig og vente til mandag. Da unngår de å betale ekstra for utrykning på en helligdag. I tillegg kan det by på problemer for oss å finne en leverandør av deler på en søndag, sier Geir Bangsund, som synes det er viktig å informere om kostnadene ved å få hjelp til opptining av frosne vannrør.

Varmepumper

– Vi har også svært mange oppdrag innen varmepumper innen ymse prisklasser og merker av varmepumper. Hovedproblemet med varmepumpene er at de har filter som før skiftes ut oftere enn en tror, sier kuldeteknikker Hans Jørgen Nordli.

– Vi er sertifisert for å fikse de fleste varmepumpene som er på markedet i dag. Pris og kvalitet kan variere. Det samme kan det være med montering av disse, sier han.

– De fleste varmepumpene har filtre om må byttes ut oftere enn folk tror. Det er en av hovedårsakene til at en varmepumpe ikke fungerer. Da leverer den ofte bare kald luft, sier Nordli.

Han sier i 70 prosent av tilfellene har luftfiltret gått tett. Dette bør egentlig byttes hver måned for å få en varmepumpen til å fungere som den skal. Det er i hovedsak støv eller fett som setter varmepumpen ut av effektiv drift.

– Jeg tror også det er viktig at de som kjøper varmepumper har service på pumpen minst annethvert år, sier Nordli.

– Vi har bygd oss opp på en del kompetanse om akkurat varmepumper i bedriften. Vi har en ansatt med 25 års erfaring på området. Vå folk har også F-gass sertifisering for å montere varmepumper, sier Geir Bangsund, vikarierende daglig leder ved vann & varme Harstad.

De får for tiden mange henvendelser i periode med kulde, og kuldefall. Etter noen dager med en mildere værtype, skal det temperaturene igjen senke seg og det blir mer frost.

VEDLIKEHOLD: – Mangel på vedlikehold er en av årsakene til at varmepumpene ikke leverer i kulde, sier kuldetekniker Hans Jørgen Nordli (t.h.). Her sammen med vikarierende daglig leder Geir Bangsund og prosjektleder Tor Heggen i vann & varme i Harstad. Foto: Tore Skadal