Overgrepene skjedde over en periode på tre måneder, for en tid tilbake, på et tidspunkt da gutten var 16 år.

Samfunnsstraff

Første gang han hadde seksuell kontakt med henne, var hun ennå ikke fylt 13 år. Brorparten av overgrepene skal ha skjedd uten noen form for fysisk tvang. Men loven skiller ikke mellom tvang eller frivillighet, når det er snakk om ofre under 14 år, og gjerningspersonen er over kriminell lavalder.

Et samleie mellom slike parter, er per definisjon en voldtekt, såfremst retten finner at partene ikke er emosjonelt og aldersmessig jevnbyrdige. I avhør har jenta erkjent at hun sa ja til seksuell kontakt, men at hun var redd, og ønsket ikke handlingene.

Trondenes tingrett har dømt gutten til 420 timers samfunnsstraff, med en gjennomføringstid på to år. Han må i tillegg betale jenta en oppreisningserstatning på 90.000 kroner.

- Hensynsløs

I domspapirene skriver Sorenskriver Kirsti Ramberg: «Retten har vektlagt at fornærmede var redd tiltalte, og redd for konsekvensene hvis hun nektet. Noen av samleiene ble utført uten beskyttelse. Tiltalte drapstruet henne, sjikanerte henne, og skjelte henne ut. Hun var etter rettens syn forelsket i tiltalte, noe han utnyttet. Forholdet hadde preg av utnyttelse og hensynsløst».

Konsekvenser

I retten vitnet moren til fornærmede om at datteren har fått senskader gjennom adferdsforandring etter overgrepene. Disse har manifestert seg gjennom blant annet engstelse og konsentrasjonsvansker. Fornærmede ble kjent med tiltalte gjennom sosiale medier. Noe som viser fallgruvene for svært unge mennesker ved bruk av disse tjenestene.

Umoden

Tiltalte ble domfelt for brudd på tre paragrafer i straffeloven. Seksuell omgang med barn under 14 år, skremmende/plagsom adferd og drapstrusler. Tingretten har funnet at gutten er lettere sosialt og emosjonelt tilbakestående for alderen. Han har hatt adferdsvansker i sosiale relasjoner i oppveksten.

Men alvoret og hensynsløsheten i overgrepene, gjør at han ikke på noen måte kan fritas for ansvar for sine handlinger, skriver retten. Dommen var enstemmig.