TV-aksjonen 2021 har tema barneekteskap:

Barneekteskapet fikk et tragisk utfall: Da professoren kom tilbake, var 15-åringen død

UiT-professor Tone Bleie kunne ikke vært mer glad for at bøssebærere i landet skal samle inn penger til Plan International Norges arbeid mot barneekteskap.

I NEPAL: Tone Bleie har gjennom en årrekke hjulpet barn og unge i Nepal og Bangladesh og kjempet for deres rettigheter. Her i diskusjon om utsatt giftemål med foreldre og besteforeldre i en fjellandsby i Nepal i 2019.  Foto: Privat

nyheter

Tone Bleie har mye kunnskap om kulturer og samfunn med internasjonale statistikker over land med flest barneekteskap. Hun er professor i offentlig politikk og samfunnsplanlegging og jobber ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet.

Siden tidlig på 80-tallet har hun vært engasjert i barne- og kvinnerettet bistandsarbeid og forskning. Hun har studert hvorfor ulik verdsetting av jente- og guttebarn fører til barneekteskap, avbrutt skolegang, hyppige dødsfall og kostbar medgift til brudgommen.