Årets fasteaksjon blir digital

På grunn av koronasituasjonen kan det ikke arrangeres dør-til-dør-aksjon for Kirkens Nødhjelp i år.

INNSAMLING I år som i fjor går innsamlingsaksjonen i regi av Kirkens Nødhjelp digitalt. Her med arkivbilde av tidligere konfirmanter som samlet inn penger til aksjonen.   Foto: Privat

nyheter

Hvert år før påske pleier kirkens konfirmanter og andre frivillige å gå rundt med innsamlingsbøsser og samle inn penger til Kirkens Nødhjelps arbeid. I år som i fjor lar det seg ikke gjøre på grunn av koronasituasjonen.

Det betyr ikke at fasteaksjonen er avlyst. Den arrangeres i stedet digitalt. Alle menighetene oppretter digital fastebøsse som distribueres på Facebook og andre sosiale medier.

Pengene i årets innsamlingsaksjon går til å styrke vannkvalitet- og tilgjengelighet i fattige land. Kirkens Nødhjelp jobber med forebyggende vannarbeid ved blant annet å bygge håndvaskstasjoner, kjøre ut vannbiler og drive opplæring i hygiene for å forebygge covid-19 i fattige land.


«Kväänikansan päivä» – kvenfolkets dag:

– Det kvenske trengs å løftes, for det har havnet sist i alle køer

I dag er Kvenfolkets dag. To kvener, Torbjørn Naimak og Kristin Mellem, snakker om hva det vil si å være kvensk.


Slik blir aksjonen i menighetene i regionen:

I Sandtorg menighet ble konfirmantene engasjert tidlig i forrige uke. Her fikk de et nettbasert undervisningsopplegg med litt lesing, noen filmsnutter og noen spørsmål. De ble oppfordra til å dele den digitale fastebøssa som var oppretta, de ble bedt om å sende SMS til sin familie, til alle som er invitert til konfirmasjonsfesten og andre, med anbefaling om å gi penger via Vipps, på den digitale bøssa eller på SMS.


Harstad menighets nye kapellan fra Tjeldsund: – Tror jeg nok på Gud?

– Det er lett å være til stede i glede. Det å møte mennesker i sorg er noe helt annet. Men det kan også være fint, sier kapellan Henriette Steen (45).


I menighetene i Tjeldsund skjer ikke annet enn at det er opprettet digital innsamlingsaksjon på Facebook. Denne får spesiell oppmerksomhet gjennom konfirmantundervisning og på menighetsrådsmøter de nærmeste ukene.

– Vi hadde planlagt en større lørdagssamling for konfirmantene fra Tjeldsund, Gratangen og Evenes, med folk fra Changemaker sentralt, men denne måtte utgå, skriver kirkene i Harstad i en pressemelding.

I Ibestad og Andørja blir det digital-aksjon, og dersom e3 får tillatelse til det av lokale helsemyndigheter - salg av vafler og kaffe lørdag 20. mars utenfor butikk i Hamnvik og på Ånstad.

Vågsfjord menighet (Øyriket) planlegger også å gjennomføre fasteaksjonen digitalt. Konfirmantene distribuerer informasjon om fasteaksjonen i postkassene på øyene.


Utsetter konfirmasjoner i Harstad til høsten

Fredag ble det bestemt at alle kirkelige konfirmasjoner i Harstad utsettes til høsten.


Også i Gratangen planlegges det å gjennomføre fasteaksjonen digitalt. Konfirmantene distribuerer informasjon om fasteaksjonen på sosiale medier.

I Kvæfjord planlegges noe digital undervisning, digital innsamling hvor konfirmantene distribuerer info, særlig på digitale medier.

I menighetene i Harstad by (Kanebogen, Trondenes og Harstad) blir det også digital aksjon.