Flokker med havørner observert i Harstad

Flere har lagt merke til at mengder med havørn har svevd over sjøen rett utenfor Harstad lørdag. Fenomenet ble filmet av blant annet Steve Nilsen (se video).
nyheter

Ifølge en tipser var det et 20-talls ørn i en av flokkene. At denne fuglen opptrer i større flokker, er faktisk ikke så uvanlig som mange tror. Spesielt unge havørner har en tendens til fly sammen. Havørn er ikke spesielt gode jegere, og er mer åtseletere av natur, særlig i vinterhalvåret. Den lever primært av fisk og sjøfugler. I enkelte tilfeller der det er lagt ut åtsler, har det blitt observert opp mot 25 havørn som har spist av åtselet på samme tid.


SENJA:

Katten Mira (13) ble tatt av ørn – advarer dyreeiere

Onsdag ble en ørn observert mens den stupte ned og tok katten Mira i Sifjord på Senja. – Pass på husdyrene deres, sier Hans Peder Pedersen.


Havørna er for øvrig Nord-Europas største hekkende rovfugl og den fjerde største av verdens ørner. Den hekker i store mengder Norge og er nært beslektet med hvithodehavørn, som er USAs nasjonalfugl. Bestanden var utrydningstruet for bare noen få tiår siden, men regnes i dag som livskraftig. Rundt 55 prosent av bestanden på verdensbasis hekker i Norge og i Russland.