De styrer hovedkvarteret for vaksinering

Wenche Thomsen, Henny Erstad og Monica-Katrine Lindstrøm blitt fritatt fra sine vanlige kommunale jobber – og bruker tiden nå på å sikre at ingen faller mellom to stoler, og at alle får tilbud om vaksine.

Wenche Tomsen, Monica-Katrine Lindstrøm og Henny Erstad sørger for at alle får vaksine når de skal.   Foto: Øivind Arvola

nyheter

Fra et møterom i rådhuset styres prosessen med å tilby timer for vaksinering mot korona. I underkant av tjue tusen innbyggere har fått, eller skal få, tilbud om vaksinering, og kommunen må være sikre på at alle har fått tilbudet.

- Det er en komplisert og krevende oppgave, skriver Harstad kommune på egne hjemmesider.

Wenche Thomsen, Henny Erstad og Monica-Katrine Lindstrøm utgjør listegruppen i vaksinearbeidet – og skal sørge for at de har en arm å sette vaksinen i, så snart kommunen mottar vaksinedosene.

Vil ha svar fra alle

Listegruppen sikrer nå i første omgang at de har fått et svar fra alle folkeregistrerte innbyggere i Harstad over en viss alder, også de som ikke er registrert i Helseboka.

- Vi har nå kontroll på alle som er over 80 år, og opp til kommunens eldste, født i 1917, sier de ifølge hjemmesiden til kommunen.

De forsikrer om at ingen skal ramle mellom to stoler.

- Vi gjør mye for å få kontakt med de som ikke har registrert seg i Helseboka enda, enten via telefon, hjemmetjenesten eller aktivitetssenteret, sier de tre.

Så langt er alle som er over 85 år i Harstad kommune, og har registrert seg i Helseboka, blitt vaksinert med første dose, ifølge kommunen.

- Har man enda ikke registrert seg, og er i en aldersgruppe der vi har startet vaksineringen, får man første og beste ledige time. Vi har nå startet å tildele vaksinetidspunkt til de som er mellom 80 og 84 år, men det er vanskelig å si hvor raskt det går, da vi ikke vet hvor mange vaksiner vi får i tiden fremover.

Timefordelingen skjer ut fra Helseboka, og man må være registrert der for å få vaksine. Også de som ikke ønsker vaksine, bør registrere seg, oppfordrer kommunen.

Prioritering

Kommunen forklarer videre på egne hjemmesider, at Helseboka er satt opp slik at listegruppen kan se hvem som er i de forskjellige alders- og risikogruppene, men ikke kan se hva de har fylt ut av helseopplysninger. Det er også programmet som selv plukker ut, innenfor hver alders- eller risikogruppe, hvem som skal få tilbud om vaksinering til de timene som er satt opp.

- Vi vaksinerer i henhold til Folkehelseinstituttets prioriteringsliste, men innenfor aldersintervallene. Det er tilfeldig hvem i gruppen som får først, men alle som er registrert i Helseboka får time når de skal, forteller listegruppen.


Kake til vaksinegjengen når 1000 er fullvaksinert

Ordfører Kari-Anne Opsal inviterer hele vaksinegjengen på kake når 1000 harstadværinger er fullvaksinert.


Listegruppen setter opp timene så snart de vet hvor mange vaksinedoser de får i påfølgende uke.

- Alle som er registrert med mobilnummer får varsel på SMS dagen før de skal møte til vaksinering. De som ikke er registrert i Helseboka, må eventuelt vente til vi tar kontakt, opplyser de.

Egen vaksinasjon i Øyriket?

Kommunen vurderer også om de skal sette opp et eget vaksinasjonssted i Øyriket for de over 80 år som enda ikke er vaksinert.

- Det vil i så fall skje senere. Derfor har listegruppen ringt alle som er bosatt på Grytøy, Sandsøy eller Bjarkøy og som nå har fått time i Seljestadhallen, og hørt om de vil vente til vi eventuelt kommer ut for en samlet vaksinering av de resterende over 80 år, forklarer de.

Advarer mot svindel

Det er viktig at de som ikke har registrert seg i Helseboka, svarer telefonen når listegruppen ringer. De viser til at andre land i Europa opplever svindelforsøk.

- Da er det viktig å huske på at det er gratis å få vaksinen, man får ikke snarlig vaksinering mot betaling, og vi vil ikke spørre om bankkontonumre, kredittkortnumre eller egenandel. Lurer man på noe, og er ikke allerede registrert, kan man ringe pandemitelefonen 41517 800 for svar. Pandemitelefonen er nå oppbemannet av listegruppen og følgelig er ventetiden for svar redusert, opplyser kommunen.