17 nye smittetilfeller – kommunen innfører strengere lokale tiltak

Harstad får nye og strengere tiltak etter at det per onsdag formiddag er kommet 17 nye smittetillfeller i kommunen siden 4. januar. Tallet inkluderer ogdå de seks smittede HT meldte om tirsdag kveld.

Innfører nye tiltak: Kommuneledelsen innfører blant annet munnbindpåbud og ber mange offentlige steder om å stenge.  Foto: Frank R. Roksøy

nyheter

Det varslet kommunen på onsdagens pressekonferanse klokken 11.30.

Ti av de positive prøvene knyttes til det som omtales som et masseutbrudd på et musikkbingo-arrangement på Verftet den 29. desember.

80–90 personer som har deltatt på arrangementet eller har vært på jobb denne dagen, skal i karantene og testes, sier kommuneoverlege Jonas Holte.

De nye tiltakene ser du nederst i saken.

– Stort smittepotensial

Nyheten kommer etter at smittesporingsteamet mandag kunne melde at de hadde funnet kjente smitteveier til alle smittetilfeller så langt i desember. I dette nye utbruddet har ikke ledelsen oversikt over smitteveiene, og smittepotensialet vurderes for å være stort.

– Vi er nå i en alvorlig situasjon, og står mest sannsynlig i starten av et nytt smitteutbrudd. Smittetrykket vurderes nå som høyt, og vi er nødt til å agere, sier Holte.

Kommuneoverlege Jonas Holte.  Foto: Frank R. Rokøsy

Kommuneledelsen anbefaler de som har deltatt på arrangementet om å holde seg i karantene. De vil bli kontaktet av smittesporingsteamet testing utenom Luftveisklinikkens vanlige arbeidstimer. Holte ber deltakerne om å ikke ringe pandemitelefonen.

De ber også folk som har vært på arrangementet om å hente sine barn hjem fra skole og barnehage.

– Alle skal i karantene og testes, og deres husstandsmedlemmer bes også holde seg hjemme inntil negativ test kommer for den smitteutsatte, sier kommunedirektør Hugo Thode Hansen.


Se Harstad kommunes pressekonferanse om ny smittesituasjon

Harstad kommune holdt pressekonferanse på rådhuset onsdag klokka 11.30.


De nye tiltakene innføres med bakgrunn i at det ikke er full oversikt over smittesituasjonen, ifølge kommunedirektøren.

Dette er tiltakene fram til og med 18. januar:

  • Barneskoler og barnehager skal følge veileder og planer for rødt nivå. Det betyr ikke at de må stenge, men at de følger strengere smittevern enn de har gjort til nå.

  • Det innføres påbud om munnbind på offentlig sted der det ikke er mulig med minimum en meters avstand.

  • Påbud om hjemmekontor i den utstrekning det er mulig.

  • Offentlige steder og virksomheter med kultur-, underholdning- og fritidsaktiviteter som samler folk innendørs skal holde stengt. Det omfatter treningssenter og lignende steder som museer, kino, teater, konserter og tilsvarende. Bingo, bowlinghaller, lekeland, Grottebadet og hotellbassenger må også stenge.

  • Påbud for restauranter og utesteder om gjestelister i døra. Dette har kun vært en anbefaling inntil nå.
  • Nivå tre av tre på sykehjem og Helsehuset

Tiltakene kommer i tillegg til de nye endringene som ble meldt fra regjeringen søndag og Harstad kommune mandag.