Fant flått på katta

Svinmaktet har spredd seg også til Bjarkøy.

FLÅTT Parasitten er nå funnet to ganger på dyr på Bjarkøya på kort tid.  Foto: Andreas Leo Grønning

nyheter

Flått er små parasittiske dyr som lever av å suge blod fra pattedyr, fugler og smågnagere. Flåtten kan også være en mellomvert for flere mikrober, for eksempel for Borrelia-bakterien eller TBE-viruset, og kan spre en rekke sykdommer til både mennesker og dyr.

Andreas Leo Grønning på Bjarkøy la mandag ut følgende melding på Facebook-gruppa "Øyriket":

- Fant en flått på katta i dag på Bjarkøy. Tenkte det er like greit og si i fra, sånn at andre kan sjekke dyran sine med jevne mellomrom.


Matmor i Kvæfjord ber folk følge med:

Sofus ble bitt av flått

Matmor Anne Guro Dahle-Fischer på Dale fant plutselig en flått på huskatten Sofus.


I Norge er det spesielt i kystområdene i Sør-Norge og nordover opp til Helgeland at vi finner skogflåtten. Sporadisk kan den finnes lengre nordover i Nord-Norge, også i Harstad, der den blant annet har blitt funnet på hunder etter turer i området ved Grunnvannet i Folkeparken.


- Huff. Er dette en flått jeg har funnet?

Dette fant kvinnen som bor ved Gangsåstoppen. Vi spurte våre lesere om hva dette var, og svaret er ikke til å ta feil av.


- Jeg har bodd på Bjarkøy i 32 år, og har aldri sett flått her ute. Men nå er den tiden tydeligvis forbi. En annen øyboer fant også flått på husdyret sitt denne sommeren. Vi må nok bare innse at tiden er kommet for å sjekke våre dyr for disse uønskede gjestene, fastslår Grønning.

Skogflåtten har ikke øyne, men den har sanseorganer på forbeina som fanger opp duftmolekyler i luften. Disse sanseorganene kan også registrere temperatur, luftfuktighet og vibrasjoner i luften.

Dersom flåtten registrerer at et potensielt vertsdyr nærmer seg vil den strekke forbena opp i luften og gjøre seg klar til å feste seg i dyrets pels, fjær eller hud. Skogflåtten kan ikke hoppe, så den er avhengig av at dyr streifer borti vegetasjonen som den sitter på.

(Kilde: flåttsenteret.no)