Politiet bekymret: Korona gjør at elgjegere slipper skytetrening

Troms politidistrikt forventer flere brudd på Viltlovens § 19, da færre jegere har vært på skytebanen i forkant av elgjakta 2020.

Det nærmer seg elgjakt og politiet er bekymret. Illustrasjonsfoto  Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

nyheter

På grunn av covid-19 slipper mange elgjegere i år å skyte 30 prøveskudd og godkjenningsprøve med fem skudd mot blink på 100 meters avstand. Skytetrening i forkant av jakta, gir utvilsomt trygghet og økte skyteferdigheter, mener politiet.

– På skytebanene ser vi i år en markant nedgang i antall jegere som trener før jaktstart. Dette kan vise seg å gi negativt utslag med økt skadeskyting og feilvurderinger i gitte jaktsituasjoner, som for eksempel avstandsbedømming, overvurdering av egne skyteferdigheter, og uforsvarlig våpenhåndtering, forklarer miljøkrimkoordinator i Troms politidistrikt, Rolf Olav Sollied, i ei pressemelding fra Troms politidistrikt.

Årsaken til at politiet vurderer at det i år kan komme flere brudd på Viltlovens § 19 er dårlige skudd på dyr i fart/bevegelse, skudd på for langt hold i forhold til skyteferdigheter, og skytestilling som er ubekvem for skytteren (ikke trent nok på knestående – og stående skyting).

De frykter også ikke dødelig skudd, som treffer utenfor dyrets vitale organer (hjerte/lunger), eller at dårlige skyteferdigheter ofte kan føre til økt stress i gitte jaktsituasjoner, som igjen gjør at man tar feile avgjørelser.

– Husk at du aldri skal angre på skuddet du ikke skjøt, heter det fra politiet.