Busstreiken trappes opp over hele landet – rammer også Harstad

Søndag ble 3800 bussjåfører tatt ut i streik i Oslo og Viken, etter at partene ikke klarte å bli enige i lønnsforhandlingene. Nå varsler Fellesforbundet at det tas ytterligere 4500 bussjåfører ut i streik over hele landet fra lørdag.
nyheter

Oppdatert: – Arbeidsgiverne kan enkelt løse konflikten ved å stå ved løftene sine, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum, ifølge en pressemelding fra Fellesforbundet.

Lørdag vil det dermed være nesten 8500 bussjåfører i streik over hele landet. Boreal Buss AS avdeling Harstad tar ut to ansatte i streik, sammen med en rekke andre avdelinger i hele landet, ifølge Fellesforbundet. Medlemmer i Yrkestrafikkforbundet (YTF) tas også ut i streik.

Torghatten buss, som kjører bussene i sentrum, er per nå ikke tatt ut i streik.

Kommunikasjonsrådgiver Jon Kristian Fadnes i Boreal Norge forteller mandag ettermiddag at de ikke ennå vet hvilke konsekvenser streiken i Harstad vil få flybussen.

– Vi jobber med å kartlegge omfang og hvilke konsekvenser dette vil få, men detaljene må vi komme tilbake til, skriver han i en SMS til Harstad Tidende.

– Lønna er lav

For 13 år siden ble arbeidsgivere og arbeidstakere i bussbransjen enige om at bussjåførene skal ha lønn på linje med lønna i industrien. Ifølge Fellesforbundet har det motsatte skjedd. Lønnsforskjellen mellom bussjåførene og industrien øker. De siste tre årene har lønnsforskjellen økt med over 16 000 kroner, skriver de i pressemeldingen.

– Bussjåfører har svært krevende arbeidstidsordninger, lønna er lav, sikkerheten er truet og vi er bekymret for fremtiden til dette viktige yrket. Derfor tar vi nå flere ut i streik, sier Eggum.

Kan vare lenge

Han tror streiken kan var lenge, om ikke arbeidsgiverne følger opp løftene sine til bussjåførene.

– Jeg har også en advarsel til regjeringen og Erna Solberg. Det er ingen tvil om at NHO forsøker å fremprovosere tvungen lønnsnemnd basert på situasjonen i Oslo. Her må man ikke la seg lure. Bussjåfører kan ikke bli lønnstapere bare fordi de har en viktig jobb, slår han fast, ifølge pressemeldingen.

Fire forbund, Fellesforbundet, Fagforbundet, Norsk Jernbaneforbund og YTF forhandler sammen om bussbransjeavtalen med NHO Transport arbeidsgiverforeningen Spekter som motpart. Fellesforbundet tar ut 1722 organiserte arbeidstakere ved 96 virksomheter tilsluttet NHO Transport.