Unge gründere på Hagebyen skole: – Ikke se bort fra at disse løsningene dukker opp i fremtiden

Denne uken har 9. trinn ved Hagebyen skole gjennomført digital innovasjonscamp i regi av Ungt Entreprenørskap Troms.

VINNERE: Ordfører Kari-Anne Opsal og jurymedklem Morten Jensen (til høyre) kåret Oscar Pettersen (t.v), Elias Fredheim Palonen, Maya Erlandsen, Mia Myreng-Jensen og Simon Hansen til vinnerne av campen.   Foto: Kristin A. Kildal

nyheter

Med problemstillinger fra HRS, NSK Ship Design og Sørrollnesfisk AS har grupper med elever presentert nye innovasjoner for juryen.

Thomas Myhre fra NSK Ship Design, Marielle Eriksen og Yngve Torbergsen fra HRS, og Marianne Bendiksen og Åse Valen Olsen fra Sørrollnesfisk AS kåret hver sine vinnere, med løsninger på caser fra deres bedrift.

Videre til superfinale

De tre vinnerne gikk videre til en superfinale, før de presenterte sine ideer til den avgjørende juryen som skulle kåre førsteplassen. Juryen besto av ordfører Kari-Anne Opsal og ansvarlig redaktør i iHarstad, Morten Jensen.

VURDERING: De tre gruppene i superfinalen presenterte sine løsninger for ordføreren.  

Ordføreren var veldig imponert og stolt over alle finalistene, og mener flere av løsningene er gjennomførbare i fremtiden.

Mens 80 elever og lærere ventet spent på avgjørelsen fra klasserommene sine, avslørte ordføreren at det var gruppen Artificial Intelligence fra 9A som stakk av med seieren. De fem elevene i gruppen presenterte en søppelplukkende robot, som en løsning på en case gitt av HRS.


Hagebyen skole blir først ut i Troms med digital innovasjonscamp

Neste uke skal 80 elever fra 9. trinn ved Hagebyen skole gjennomføre Ungt Entreprenørskap Troms sin digitale innovasjonscamp, som første skole i Troms.


– Dette burde videreutvikles

– Dette er en løsning som absolutt har potensiale til å utvikle seg og skape arbeidsplasser i Harstad. Jeg er veldig imponert over presentasjonen deres.

– Ungdommene burde nesten ta patent på produktet, for vi skal ikke se bort ifra at vi ser denne roboten i Harstad sentrum i fremtiden, sier ordfører Kari-Anne Opsal.

SEIERS-SJEKK: Ordføreren overrekker premien på 1.000 kroner til de fornøyde vinnerne.  

Roboten ble presentert av elevene Oscar Pettersen, Elias Fredheim Palonen, Maya Erlandsen, Mia Myreng-Jensen og Simon Hansen. Sammen vant de 1.000 kroner til klassekassa.


Studentbedrift til NM med Harstad-app

Disse fem kvinnene fra UiT har laget en app som samler alle arrangementer i Harstad. Nå skal de representere fylket i Ungt Entreprenørskap sitt Norges Mesterskap for studentbedrifter.


– Det var utrolig artig og lærerikt å jobbe med dette, spesielt å kunne leke seg med å utvikle og designe produktet i datasystemer, sier Simon Hansen som er fornøyd med seieren.

Vellykket konsept

Prosjektleder i Ungt Entreprenørskap Troms, June Pettersen, er fornøyd med ukens digitale innovasjonscamp – som er den første av sin sort.

– Vi måtte omstille oss og legge nye planer for innovasjonscampen da koronaen kom. Vi bestemte at vi ønsket å gjennomføre uka digitalt, som vil si at alle elevene har jobbet sammen gjennom Teams. Elevenes innsats har vært helt formidabel hele uka, så dette har absolutt gått over all forventning, sier hun.

STORFORNØYD: June Pettersen og Frank Halvar Solvang i Ungt Entreprenørskap Troms er imponert over elevenes innsats denne uka.  

Frank Halvard Solvang jobber i Ungt Entreprenørskap i Harstad, og sier seg enig med kollega June.

– Elevene har vært superflinke, også er vi veldig takknemlig for at næringslivet har bidratt og satt av en arbeidsdag for å komme hit i dag. I tillegg er det super-sporty av skolen og lærerne som har kastet seg ut i dette, sier han.

Nå ønsker de å innføre sine prosjekter i grunnskolene i Harstad.

– Dette er et program vi ønsker å rulle ut i Harstad og resten av Sør-Troms. Vi har lenge vært til stede på videregående skoler og høyere utdanning i området, men vi ønsker å bevege oss mer inn i grunnskolen fremover, sier Solvang.