Flere bedrifter gikk konkurs i fjor

Økningen er er på 2,6 prosent sammenlignet med 2018.

ØKNING Flere aksjeselskap enn i 2018 måtte kaste kortene i fjor.  Foto: Illustrasjon - Colourbox

nyheter

3862 aksjeselskaper i Norge måtte lukke dørene for godt i året som gikk. Det viser ferske tall fra analyseselskapet Experian.

Bare i desember gikk hele 289 aksjeselskaper konkurs. Tilsvarende tall for desember 2018 er på 267. Noe som betyr en økning på 8,24 prosent. Det er spesielt en spesifikk bransje som har fått gjennomgå i året som gikk.

Les også: Mener konkursrammet bedrift blir ribbet for verdier

– I bygg- og anleggsbransjen hvor det er høy konkurranseintensitet, prispress og generelt lave driftsmarginer har det vært en prosentvis økning i konkurser på 9,34. Mens det i 2018 var 899 bedrifter i dette segmentet som gikk konkurs er tilsvarende tall for året som gikk på 983. Sammenligner vi desember 2019 med desember 2018, er økningen noe lavere med 7,81 prosent, opplyser Per Ivar Kristiansen i Experia i en pressemelding.

Tallene ellers viser at varehandelen, som tidligere ledet an i det norske «konkursskredet», klarte seg bedre enn ventet, med 944 bedrifter i segmentet som gikk over ende.

Les også: Drev bedrift i harstadregionen, droppet lønnstrekk og regnskap

En annen presset bransje som over tid har vært utsatt for konkursskred er overnattings- og serveringsbransjen. Noe mange mener skyldes overetableringer og høyere krav til kvalitet, påpeker Experia.