Brannsjefen advarer: - Fyr i peisen, feit mat på komfyren, lys og alkohol er en farlig kombinasjon

Fyr i peisen, fet mat på komfyren, lystenning og — ikke minst — et større inntak av alkohol gjør desember og januar til de mest hektiske månedene for brannvesenet.

Nye batterier. Brannsjef Arnstein Smevik i Lenvik kommune ber folk tenke gjennom brannsikkerheten, og til å bytte batterier i brannvarslerne sine.   Foto: Trond Sandnes

nyheter

I 2018 rykket brannvesenet i Troms ut til 20 boligbranner som ble meldt mellom klokken 23 og 07. Det plasserer Troms langt nede på den nasjonale statistikken over branner på nattestid.

Arnstein Smevik, brannsjef i Lenvik, ber likevel om at alle sjekker røykvarsleren nå ved inngangen til årets mest brannfarlige måneder.

- Vi har lange avstander i vårt fylke, og da er det er ekstra viktig å tenke igjennom brannsikkerheten. Når det brenner, er hvert sekund avgjørende. Man overlever ikke lenge i en bolig som raskt fylles opp av røyk, så man er helt avhengig av tidlig varsling for å redde seg selv og de man bor sammen med, sier Smevik i en pressemelding.


10 ting du bør vite om røykvarsleren

Per 9. oktober hadde 28 personer omkommet i brann i Norge i år, 23 menn og 5 kvinner. Tidlig varsling øker sjansen for å redde seg ut i tide, og den viktigste livsforsikringen er røykvarsleren.

 

Brannsesongen står for tur

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg, og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

- En fungerende røykvarsler er våken og følger med, også når du sover. Sørg for å gå brannsesongen i møte med nye batterier, og kontroller at du hører varsleren godt.

Desember og januar er årets mest hektiske måneder for brannvesenet i Norge.

- Vi trekker innendørs, fyrer i peisen, lager fet mat på komfyren, tenner lys og ikke minst – drikker mer alkohol. Denne kombinasjonen er direkte brannfarlig, sier Smevik.


 

Lokale arrangementer

Aksjon boligbrann skal foregå fra 3. desember til og med 5. desember.

– Der vil vi konsentrere kontrollene opp mot utsatte beboere/ grupper i kommunen. Her vil vi ha et samarbeid med boligkonsulenten i Lenvik kommune.

Smevik viser for øvrig til roykvarslerdagen.no for nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.