De 15 filmene vi liker best i 2019

Her er våre 15 favorittfilmer så langt i år (og en som er så dårlige at du nesten må se den).

Japansk zombiekomedie, dokumentarfilm bestående av nyoppdaget materiale og hoffintriger i England på 1800-tallet er bare noen av anbefalingene du finner her. 

nyheter

2019 har så langt vært et godt år for film, men da LOLbua-redaksjonen skulle kåre de fem beste opplevelsene så langt i år ble det problemer. De tok dermed med alle sine favoritter – 15 i tallet – og en film som er så rar/dårlig at den likevel er verdt en titt.

Merk: Ikke alle filmene ble utgitt i 2019, men dette var året da vi så dem.

1. Apollo 11

Apollo 11: Da regissør Todd Douglas Miller skulle lage dokumentarfilm om verdens mest berømte romferd, fikk han tilgang til et gigantisk arkiv med usortert materiale fra National Archives and Records Administration i USA. Her fant han rett og slett gull. Resultatet er helt nye bilder i fantastisk kvalitet fra den gang en reise til månen inspirerte en hel klode.  

 

2. One Cut of the Dead

One Cut of the Dead: Denne utradisjonelle zombiefilmen ble sluppet i Japan allerede i 2017, men har sakte men sikkert blitt en kulthit over hele verden. En kontinuerlig scene på 37 minutter og flere overraskelser venter. PS. Jo mindre du vet om filmen jo bedre, så styr unna Google.  

 

3. Midsommar

Midsommar: «Hereditary»-regissør Ari Aster serverer en fryktinngytende og mørkt komisk eventyrfortelling badet i lys, svensk sommersol. Noen amerikanere besøker et lukket religiøst samfunn i Sverige for å feire midsommar og forferdelige ting begynner å skje. Filmen vil kanskje ikke forandre livet ditt, men det er ikke langt unna.  

 

4. Spider Man: Into the Spiderverse

Spider Man: Into the Spiderverse: Joda. Denne kom i 2018, men denne animerte superheltfortellingen (der en hel haug Spider Man-utgaver må jobbe sammen) er så energisk og nyskapende at den fortjener plass på topplistene flere år på rad (og Lars så den uansett ikke før i år).  

 

5. The Favourite

The Favourite: Vakkert filmet og beksvart morsomt om intrigene i det engelske kongehuset på 1800-tallet. Landet er i krig med Frankrike, men nesten like blodig er kampen om dronningens gunst.  

 

6. Once Upon a Time.. in Hollywood

Once Upon a Time.. in Hollywood: Er denne filmen litt for lang? Flere mener det, men vi klarer uansett ikke glemme Tarantinos comeback etter den kjedelige hytteturfilmen The Hateful Eight. Leonardo Dicaprio kommer garantert til å få en oscarnominasjon, og Brad Pitt er heller ikke så dårlig i denne veeeldig unike filmen.  

 

7. Kapteinen

Kapteinen: Filmen kom til Norge i fjor, men vi fikk den først med oss i år. En tysk soldat kjemper for å overleve på tampen av andre verdenskrig. Etter å ha bli jaget som desertør finner han en kapteinsuniform som gir han helt nye muligheter og status.  

Her er 7 av spillene vi gleder oss mest til fram mot jul

Podkasten LOLbua fra Harstad ser på det som har kommet hittil i høst og hva de gleder seg til resten av året.

 

8. Captain Marvel

Captain Marvel: Denne skapte noe debatt i redaksjonen, men her sensureres ingen anbefalinger. Brie Larson gjør er en troverdig superheltrolle i en sjarmerende og trivelig film. 

 

9. John Wick 3

John Wick 3: John Wick-serien fikk en liten nedtur i sin andre episode, men den tredje filmen er nesten himmelen for actionfans. Men likte du ikke Keanu Reeves før, så vil du ikke gjøre det nå heller.  

 

10. Gemini Man

Gemini Man (IMAX): Til tross for at de tre siste minuttene av denne filmen er helt grusomme, så klarer vi ikke styre unna den nye Will Smith-filmen der han bruker mye tid på å spille mot seg selv. At vi befinner oss i science fiction-sjangeren hjelper selvsagt.  

 

11. Lego Movie 2

Lego Movie 2: Den første var så god at det bare skulle mangle at oppfølgeren skulle fange noe av magien. Faktisk er det veldig mye magi å spore i dette visuelt eksplosive eventyret.  

 

12. Shoplifters

Shoplifters: En familie sliter økonomisk og stjeler for å sette mat på bordet. En dag bestemmer de seg for å ta til seg en liten jente på seks-syv år som ikke blir tatt godt vare på av sine egne foreldre. Filmen vant gullpalmen i Cannes og en haug andre priser. Denne er du helt nødt til å se.  

 

13. Avengers Endgame

Avengers Endgame: Av alle filmene som ble skrytt i skyene av LOLbua-lytterne er det ingen som har så mange fans som Avengers: Endgame. Det er vanskelig å være uenig. Du kan hate superheltfilmer så mye du vil, men dette er kanskje den beste av dem alle.  

 

14. Joker

Joker: Ifølge noen i redaksjonen er denne filmen så realistisk at den er nesten å regne som en dokumentar. Det lukter oscarnominasjon lang vei for Joaquin Phoenix som sammen med Hangover-regissør Todd Howard på et eller annet vis har sydd sammen en av årets beste filmer.  

15. Lion King

Lion King: Også her er redaksjonen noe uenig, men folket har trykket nye Lion King til sitt bryst - ikke minst vårt redaksjonsmedlem Katharina som gråt uhemmet i nesten to timer i strekk under premieren.  

Alle filmene er plukket ut av redaksjonen i spill- og populærkulturpodkasten LOLbua. Bak den står spillskaper og tidligere journalist Jon Cato Lorentzen, HT-journalist Lars Richard Olsen og spillekspert Mats Rindahl Johansen. Alle tre fra Harstad får også bistand fra en utvidet redaksjon.

Hør ukens episode for mer info om filmene i listen, siste nytt om Playstation 5 og mye mer:

Og forresten.. Vil du hate oss hvis vi nevner:

Rambo: Last Blood

Rambo: Last Blood: Dette er noe av det dårligste noen av oss har sett på kino i 2019. Det tar helt av hva gjelder pinlig dialog og elendig handling. Men, det hele bikker på et vis over. Ligger det noe dypere bak? Er dette en slags satire? Filmen blir på et merkelig vis interessant.  

 

Snakker om alt fra spill til Donald Trump:

Nå kan du høre en av Norges mest populære nerdepodkaster på HT.no

I LOLbua skal det egentlig handle om populærkultur og spill, men ofte sklir det ut.