Jonas valgt inn i sentralstyret: – Artig å få tillit

– Du er ikke alene når du har dysleksi, sier Jonas Berg fra Kvæfjord, som nylig ble valgt inn i sentralstyret i Dysleksi Ungdom.

Ungdommene: Jonas Berg, Erika Beddari og Adeline Wallervand er aktive medlemmer i Dysleksi Kvæfjord og omegn, og mener at mange fler skulle melde seg inn. Foto: Bengt Simonsen 

Lederen: Svein Robert Guttormsen er leder i Dysleksi Kvæfjord og omegn, og ønsker seg mange flere medlemmer fra Harstad. 

Plaketten: Her er beviset på at Borkenes skole er en dysleksivennlig skole, en plakett som henger i hovedinngangen. 

nyheter

– Jeg synes det er veldig artig å få en sånn tillit at jeg skal inn i sentralstyret og få hjelpe andre som sliter med det samme som jeg, sier Berg.

Vansker med ord

– Det er nok mange som har hørt om diagnosen dysleksi, men fortsatt er det for få som snakker åpent om det.

– Ordet er hentet fra gresk og betyr rett oversatt «vansker med ord» Tilstanden innebærer en svekkelse i hjernens evne til å omforme skrift som øynene oppfatter til meningsfylt språk, og motsatt omforme muntlig språk til skrift. Et menneske med dysleksi kalles dyslektisk eller dyslektiker.

Utfordringene

Erika Beddari og Adeline Wallervand er to av medlemmene i Dysleksi Kvæfjord og omegn, og ble sendt ned til landsmøtet i forbundet.

– Vi var overrasket over hvor lett det var å komme inn på landsmøtet og bli tatt imot med åpne armer av alle vi møtte, noe som viste oss at en organisasjon som Dysleksi Norge er viktig for å få ut informasjon om våre plager, sier både Beddari og Wallervand.

– Det er jo noen ganger at vi opplever at folk ikke helt skjønner hva vi sliter med og hva det innebærer, sier Erika Beddari.

– Da jeg var ferdig med barneskole ble det bedre og lærerne har fått bedre innsikt i problemstillingene, sier hun.

Dysleksivennlig skole

– Borkenes skole er en dysleksivennlig skole og godkjent av Dysleksi Norge, noe som betyr at de har gjort tiltak for å bedre kunne ta vare på de elvene som har dysleksi, sier leder i Dysleksi Kvæfjord og omegn, Svein Robert Guttormsen.

– Vi har prøvd å få med Harstad-skolene på det vi driver med, men det har virket litt vanskelig, så nå håper vi at vi kan får en bedre kommunikasjon med byen for de har nok flere elever som trenger hjelp til å håndtere utfordringene som de har med sin dysleksi, sier Guttormsen.

– Vi håper mange flere av dem som plages og har vansker med ord og tall tar kontakt med foreningen, for det er mye hjelp å få sier alle tre ungdommene.

– Vi skal også kalle inn alle elevene i 10. klasse som har vansker med å lese å skrive til et møte hvor vi påpeker hvor viktig det er å bruke alle hjelpemidler på prøver og eksamener, for det er det lov til.