Sorteringssøstrene stortrives på søppelfyllinga. Tar plastavfallet med seg på jobb

De miljøbevisste søstrene Jakobsen fra Medkila stortrives i sommer- og vikarjobb på HRS.

SORTERINGSSØSTRE: Frida og Hedda Jakobsen kommer fra en miljøbevisst familie som elsker å sortere. De stortrives i jobben på HRS. Foto: Tone A. Karlsen 

nyheter

– Vi synes det er artig å sortere, derfor vil vi jobbe her, sier de.

Storesøster Frida Jakobsen (20) har jobbet på det nye kundetorget til HRS på Stangnes siden åpningen i fjor i august. Hun stortrives. Og i sommer har hun fått selskap av lillesøster Hedda (18), som har sommerjobb på HRS.


– Det er artig og meningsfullt å sortere søppel, derfor hadde jeg lyst til å jobbe her, sier lillesøster Hedda.

SPARKESYKLER: I god gjenbruksstil fant jentene to sparkesykler i søppelhaugen, som de pusset opp i HRS-farger. 

 

– Tror folk blir fornøyd med ny ordning

Dunker som hentes hjemme hos abonnentene gir mest og best sortering.

 

– Vi kommer fra en husstand som sorterer mye, og hele familien er meget miljøbevisst, legger storesøster Frida til.

Selv om plastsortering ikke er innført for private husstander i Harstad ennå, sorterer familien deres til daglig plast ut av husholdningsavfallet, som Hedda og Frida så tar med seg til plastkontainerne på kundetorget.

- Vi sorterer ut plasten og oppdaget da at det blir mye mindre restavfall i husstanden, sier de to.

Nytt kundetorg

Frida har fulgt den store forandringen som har vært fra for ett år siden, da det nye kundetorget med tak over åpnet på Stangnes med større muligheter for spesialsortering.

– Ingen var klar over hvordan systemet fungerte da vi åpnet, men nå virker det som om folk forstår hvordan de skal sortere, og de blir bare bedre og bedre, smiler Frida.


Ny direktør i HRS

Eirik Johansen blir ny administrerende direktør i Hålogaland Ressursselskap IKS etter at Kirsti Hienn har gått inn i pensjonistenes rekker.

 

I året som har gått har også aksjonister som Greta Thunberg og skolestreik for klimaet kanskje vært med på å gjøre folk flest mer bevisste på og engasjerte i betydningen av avfallshåndtering.

– Ja, det har blitt mye mer fokus på at dette er viktig. Og vi har merket at folk er blitt mye bedre til å sortere, spesielt plast i løpet av året. Det har vært en stor og overraskende forandring, sier Frida.

– Og da blir jeg glad i sorteringshjertet mitt, smiler Hedda.


– Firkantede regler må endres

Kristian Eilertsen og Frp krever endring av reglene for levering av grovavfall på HRS. Onsdag tar han opp saken i kommunestyret.Stortrivsel

Frida forteller at hun også opplever kundene som mye mer positive til sortering enn tidligere.


– Jeg tror folk skjønner at det tar tid å sortere avfall, og at de må ta seg tid til det. De negative stemmene forsvinner i mengden nå, selv om det fortsatt finnes noen som er skeptiske.

– Det er veldig trivelig å jobbe her. Vi møter masse hyggelig folk som vi får prate med, og dessuten er det veldig godt arbeidsmiljø internt også, forteller de to jentene.Hedda skal tilbake til siste året på Heggen når høsten kommer, men Frida trives så godt som kundeveileder at hun har lyst til å fortsette.

– Det er givende og vi opplever at vi gjør en viktig jobb her. Jeg gruer meg til å slutte, sier lillesøster.