Dette skjer i retten tirsdag: Forsvarets vitner skal forklare seg

Den andre uka av den totalt 11 dager lange rettssaken er i gang mot tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen.

FORKLARTE SEG: Svein Ludvigsen forklarte seg i nesten fem timer torsdag. Her er han i vitneboksen. Foto: Tegner: Elin Fagertun  

nyheter

Den første uken i retten ble først og fremst brukt på å ta forklaringen til de involverte partene.

Andre uka i retten vil gå med på vitneforklaringer, og tirsdag starter starter dagen med tre vitner som erkalt inn fra forsvaret. Først vil det bli spilt av et tilrettelagt avhør av en mann som Ludvigsen har vært i kontakt med, deretter skal en annen mann foklare seg før Kjell Ove Hveding, Ludvigsens mangeåringe venn fra Sommarøy, skal vitne.

Deretter er det lagt opp til at to psykologer, en fagkonsulent og en lege skal forklare seg. De forklarer seg etter lunsj, og det vil være lukkede dører under forklaringene men pressen får være til stede.


I forrige uke fikk vi høre forklaringene til de tre fornærmede:

* Fornærmet (25): Ludvigsen skal ifølge tiltalen ha skaffet seg seksuell omgang med denne asylsøkeren over en periode på seks år fra 2011 til 2017. Deler av dette var i perioden mens Ludvigsen var fylkesmann, fram til 2014. Både fornærmede og tiltalte har forklart at 25-åringen var med ham på hytta, hjemme og at de møttes i Oslo. Ludvigsen har innrømt å ha hatt seksuell omgang med vedkommende tre ganger i Oslo, men benekter alt annet. Han hevder at det var ønsket og frivillig fra begge parter

* Fornærmet (26): Mannen, som er lettere psykisk utviklingshemmet, skal ifølge tiltalen ha blitt oppsøkt av Ludvigsen i sitt hjem på ungdomshjemmet på Silsand. Ludvigsen har også overlevert statsborgerskap til fornærmede i en seremoni. Fornærmede hevder at Ludvigsen tilbød ham 1.100-1.200 euro for sex på et hotellrom i Oslo. Ludvigsen hevder at han ikke kjenner ham godt, og benekter å ha hatt seksuell omgang med asylsøkeren. Fornærmede var ikke til stede i retten, men det ble spilt av et 2,5 timer langt tilrettelagt avhør.

* Fornærmet (34): Ifølge tiltalen skal Ludvigsen ha hatt seksuell omgang med mannen på to parkeringsplasser i Tromsø, samt på Amalie hotell i Tromsø sentrum. Mannen hevder at Ludvigsen skulle hjelpe ham med statsborgerskap, bolig og jobb. Ludvigsen erkjenner å ha møtt ham, men benekter at de har hatt seksuell omgang.


Torsdag fikk Ludvigsen komme til orde, etter å ha sittet stille og fulgt med på forklaringen til de fornærmede. Ludvigsen erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, men innrømmer å ha hatt sex med 25-åringen ved tre anledninger i Oslo.