Splitter Skvulpine, for en skulptur - nå er det tid for festival i havna

17 forskjellige aktiviteter på tre timer. Dette skal lokke folk til Skvulp-festivalen.

SPLITTER SKVULPINE Søppelskulpturen er en lett humoristisk påminnelse om hva vi etterlater oss i den naturen vi sjøl er en del av, sier (f.v.) Stian K. Evensen, Sandra Bergvik og økonomiansvarlig for Skvulp, Bente Nygård.  Foto: Kjell Magne Angelsen

KREATIVT Skvulpine, en påminnelse om hva vi legger fra oss i vår egen natur.  Foto: Kjell Magne Angelsen

HAVNA Harstad havn står i sentrum denne lørdagen.  Foto: Knut Godø

nyheter

Alt skjer i havneområdet lørdag formiddag. Men festivalen har allerede stilt ut sin egen skulptur i havna. Hun er laget 100 prosent av søppel, og har fått det fengende navnet «Skvulpine».

– Det er viktig for oss å markere miljøaspektet i festivalen. Skvulpine består av søppel samlet sammen i vårt område i regi av tre klasser fra 7. årstrinn ved Medkila skole. De har fått hjelp av Harstad sportsdykkerklubb. Resultatet – Skvulpine – er både kreativt, morsomt og bekymringsfullt på samme tid, sier kommunikasjonsansvarlig Sandra Bergvik.

Les også: Gratis superfiskekake

Miljøprofilen stopper ikke der.

– Det blir «havmonsterjakt» med vannkikkerter fra en sjøplattform. Det søppelet som eventuelt blir funnet av publikum står sportsdykkerklubben klar til å hjelpe med å bli kvitt, opplyser prosjektleder Stian K. Evensen.

– Festivalen har vært planlagt i månedsvis, hvordan står det til med nervene?

– Jeg har faktisk sovet godt, så jeg tror vi har kontroll. Det er meldt litt vind lørdag, men ikke verre enn at det skal gå greit. I dag har vi blant annet gjennomført møter med politi, brannvesen og havna om sikkerheten under festivalen, fortalte Evensen fredag ettermiddag.

Les også: Gleder oss voldsomt

I tillegg til et mylder av uteaktiviteter blir det også mer rolige dypdykk. Sjefredaktør Kjell Rune Henriksen i Harstad Tidende leder en debatt på UiT om havnas posisjon i et revitalisert sentrumsbilde av Harstad sentrum. På Cafe Chokolat frister Frode Bygdnes med det historiske dypdykket: «Byens rederier og båters betydning for Harstad havn og by». Gunnar Kristiansen holder foredrag på UiT om «Fabrikkene i Harstad havn».

Les også: Lanserer ny festival

Dette kommer selvfølgelig i tillegg til rekordforsøk, konserter, servering av verdens største fiskekake, danseoppvisning og mye mer.

Prosjektet «Skvulp – Havnas dag 2019» ledes av 15 studenter fra prosjektstudiet ved UiT Harstad.


Slår et slag for fylkesveiene

Ibestad Arbeiderparti vil ta et regionalt initiativ til å starte «Folkeaksjonen for bedre vedlikehold av fylkesveier.Utvider åpningstiden

Tolletaten utvider åpningstiden ved tollstasjonen på Bjørnfjell i Nordland.Veterinærinstituttet i Harstad styrkes med ny teknologi og flere ansatte

Veterinærinstituttet i Harstad fikk fra 1. mai det klingende navnet «Seksjon for fiskediagnostikk». Kontoret skal ta imot prøver fra oppdrettsfisk som kommer fra hele landet.