– Kvæfjord er blitt lagt merke til i landbrukssammenheng, og mange har ytret ønske om å høre suksesshistoriene. Derfor satser vi i år på landbrukskonferanse, forklarer primus motor næringsrådgiver Ellen Eliseussen og jordbruksrådgiver Rolf Ingar Eggum.

Det er første gang kommunen står bak en hel temadag om landbruk for hele regionen.

– Kommunen vil sette søkelyset på utøverne i næringen, og bidra til å vise fram landbruket som ei innovativ fremtidsnæring, sier de to.

Noen av innlederne på konferansen 28. september er landbruksdirektør Berit Nergård fra fylkesmannen i Troms, fylkesråd for kultur og næring, Sigrid Ina Simonsen, og landbruksforsker Svenn Are Lie. Ellers får deltakerne høre historien til fremtidsbonde Birger Bull fra Ringvassøya, samt gårdbruker Randi Hokland. Det blir paneldebatt med Bendiks Harald Arnesen og Arne-Martin Dale i spissen.

Gourmetmat

Og maten er vel omtrent verd et besøk i seg selv?

– Det blir fantastisk, og selvsagt lokal mat under konferansen. Refsnes Matglede og Smaksverket har gått sammen og byr på tapasmeny til lunsj, mens de lager en tre retters gourmetmiddag mot slutten av dagen, forteller Eliseussen.

De har også lagt opp til parallellsesjoner i andre del av konferansen, der blant annet deltakerne kan velge mellom å besøke landsdelenes største bærprodusent, Marianne og Frode Vik. Eventuelt kan man dra innom hos Wold Samdrift og lære om hvordan man separerer husdyrgjødsel. Et tredje alternativ er å hvordan man parterer sitt eget lammeslakt, samt sy kjøttrull med Kvæfjord-kokken Svein-Erik Bonnier.

Inviterer hele regionen

Kvæfjord kommune har invitert både politisk og administrativ ledelse i kommuner i hele Troms, samt næringsliv.

– Vi håper på rundt hundre deltakere. Hvis det blir enda flere blir vi overbegeistret, sier de to.

Konferansen er lagt til fredag slik at det går an å kombinere med Bondens marked som går av stabelen lørdag. De har avtale med hotell i byen for overnatting, og har lagt til rette for å komme med bobil om noen ønsker det.

Jordbruksrådgiveren skryter av politikerne i Kvæfjord som har bidratt til optimisme i landbruksnæringa, ved at man er samstemt om at landbruket er ei viktig næring.

– Tørken på Østlandet aktualiserer i større grad det å være selvforsynt med landbruksprodukter. I Kvæfjord har vi ukentlig hatt forespørsler etter fôr, men vi har dessverre lite sjøl, da vi har en del overvintringsskade, sier Eggum.

Les også: - Stadig mer matjord kuppes

Forventer bred diskusjon