Fra scenen, på et frokostseminar under ONS i Stavanger, benyttet harstadordføreren anledningen til å gjøre det klinkende klart at hun står fast på sitt standpunkt om at de nevnte havområdene må konsekvensutredes. Samtidig oppfordret hun sine ordførerkolleger i Hammerfest og Alstadhaug til å bli med og sørge for at ikke Arbeiderpartiet snur om på sitt gjeldende landsmøtevedtak om å åpne områdene sør for Lofoten for konsekvensutredning.

Har snudd

I den senere tid har Ap-ordførere i landsdelen nærmest stått i kø for å endre standpunkt. Blant dem finner vi Ida Pinnerød i Bodø og Sortlands Tove Mette Bjørkmo som har tatt til orde for å legge oljesaken død.

- Hvorfor skal Ap bruke tid og ressurser på å kjempe for en tapt sak. Verken befolkningen eller fiskerinæringen vil ha olje i Lofoten og Vesterålen, har hun uttalt i mediene. En opptelling som NTB har foretatt, viser nå at 9 av 11 Ap-lag i Nordland sier nei til konsekvensutredning.

-Ugreit

Dette er en utvikling som harstadordføreren liker dårlig.

- Det er ugreit. Vi trenger områdene for å lete opp nye felt, og vi må kunne ha to tanker i hodet samtidig. Konsekvensene av et eventuelt varig vern av områdene vil være store. Oljenæringen er, og vil i mange år være en stor og nødvendig bidragsyter når det kommer til finansieringen av velferdsstaten. Samtidig vil et nei ramme lokalt næringsliv, blant annet i form av bortfall av oppdrag, understreker Bremnes, som i denne saken har et samlet Harstad Ap i ryggen.