Harstad kommune og Sør-Troms regionråd jobber i samarbeid med Troms fylke, med leverandørutvikling slik at næringslivet regionalt skal hevde seg for oppdrag, spesielt i forbindelse med utbyggingen av Evenes flystasjon.

Sammen med rådgiverne Kunnskapsparken Nord og Styrkr ble forprosjektet startet i vår. Før helga presenterte næringssjef i Harstad, Bjørn Akselsen, for regionrådet hvor langt de er kommet.

I denne fasen av prosjektet er flest ressurser satt inn på å kartlegge hvilke ringvirkninger utbyggingen av fremskutt base for jagerfly og hovedbase overvåkingsfly kan gi.

– Vi har så langt identifisert 77 bedrifter fra hele regionen som kan være aktuelle leverandører til utbyggingen. Vi er ikke så opptatt av hvilken kommune eller fylke de har adresse i, så her finnes bedrifter fra Skjomen i sør til Bardufoss i nord. En stor del av dem er naturlig nok fra Harstad og Narvik, men det finnes bedrifter fra de fleste kommunene i Sør-Troms på denne lista, sier Akselsen.

Utbyggingen av Evenes flystasjon har et budsjett på 4,3 milliarder kroner. Målet med prosjektet er å hjelpe lokalt næringsliv til å sikre seg oppdrag i utbygging og drift fremover.

Disse leverandørene jobber i hovedsak med bygg og anlegg, elektro, VVS, IKT, snekkervirksomhet, vann og avløp, ventilasjon, beplantning og grunnarbeid.

Som en annen del av leverandørprosjektet jobbes det også med å få nye bedrifter, med kompetanse som vi mangler i regionen, til å etablere seg her. Likeså jobbes det med å få eksisterende bedrifter til å se om de kan utvikle sin kompetanse.

Når prosjektet nå har kartlagt 77 aktuelle leverandører jobber de også videre for å se om de kan etablere en klynge av leverandører, som samarbeider om større oppdrag.

– Vi ser at for å få dette til å fungere på best mulig måte, må vi ha med oss nasjonale og regionale hovedentreprenører, som ofte brukes av Forsvaret, med mål om å få dem til å bruke lokalt næringsliv som underleverandører, forklarer Akselsen.

Andre oppgaver man ser på som viktig i prosjektet er å drive med markedsinformasjon, for eksempel å videreformidle til regionalt næringsliv hvilke anbud som er på gang fra Forsvarsbygg.

– Vi vurderer også om vi skal tilrettelegge for sikkerhetsklarering. For mindre bedrifter kan det være krevende, derfor tenker vi at dette kan være et tiltak som bryter ned barrieren for å gå i gang med noe.

Hjelp til markedsføring, samt å tilrettelegge for anbudsskriving er andre tiltak de jobber med.

Akselsen understreker at kommunen og regionrådet som prosjekteier kun driver med tilrettelegging. På et visst tidspunkt må næringslivet uansett selv starte prosessene. Det er heller ingen selvfølge at alle vil være med på forsvarsutbyggingen, da det naturligvis avhenger av kapasitet og andre oppdrag.

Leverandørprosjektet har fått navnet Merkur, i tråd med at forsvarsrelaterte prosjekter ofte henter navn fra astronomien. Merkur er den innerste planeten i solsystemet.