I disse dager kan en høre hans musikk i et studio i Harstad sentrum. Hamid var verdens første bymusiker. Det han ankom Harstad i 2014.

– Jeg gleder meg stort til å gi ut egne sanger på plate. Det har gått fire år siden jeg kom til byen og jeg har gjennom byens musikkmiljø utviklet meg mye musikalsk, sier Abazar, der han står i lokalene til Arctic Film- og Lydstudio i Harstad.

Den kjente musikeren, Knut Reiersrud, er med på produksjonen som produsent på oppdrag for SafeMUSE.

SafeMUSE er en uavhengig organisasjon som har som fremste formål å organisere trygge residenser og arbeidsmuligheter for forfulgte og truede kunstnere.

Planlagt

– Det har lenge vært planlagt å spille inn noen av melodiene til Harstad første bymusiker, Abazar A. Bagi Hamid. Nå har han bodd i byen i fire år og tiden var nå inne for å spille inn et knippe av sangene han har laget, sier Karoline Kaarbø Asskildt, som jobber for SafeMUSE og det er plateselskapet LIDIO som gir ut platen.

– Vi har vært så heldig å få med Knut Reiersrud som produsent her i Arctic Film- og Lydstudio. I tillegg stiller en rekke lokale musikere opp på innspillingen: Kultur i Troms har også vært en viktig pådriver, sier Kaarbø Asskilt, som selv er bosatt i Oslo.

Men hun har aner til Harstad. Faren, Agnar, er fra Harstad og farmoren er bosatt i byen.

I løpet av fire-fem intense dager vil alle melodiene til Abazar bli spilt inn i Harstad. Kaarbø Asskildt regner med at de neste månedene vil gå til etterarbeid av innspillingene. Hun håpet at det en gang i oktober vil være klart en EP med melodier av Abazar A. Bagi Hamid

Gjennom musikken håpet han å bringe fred til Sudan, og reiste rundt i landet i 2008 og forsøkte å reformere de tradisjonelle arabiske hat-sangerne, kjent som Janjaweed-kvinner.

Dette arbeidet, samt kritikken han fremførte mot den korrupte regjering i landet, ga ham flere farlige fiender. Derfor måtte Abazar flykte fra hjemlandet Sudan i 2008, skrev Harstad Tidende tidligere om den afrikanske musikeren.

Han og familien dro i eksil til Kairo i Egypt, der han fortsatte arbeidet med å samle musikere i arbeid for fred. På tross av flere trusler fra singalesere i eksil deltok han i å organisere Music Freedom Day i Kairo i flere år.

Nå er han godt etablert i Harstad, etter to år som byens første fribymusiker; ble stillingen overtatt av Hamid Sakhizada.

Tekster

Abazar A. Bagi Hamid forteller at tekstene er skrevet på engelsk, sudanske og noe norsk.

– Jeg synger på flere språk. Jeg har også en joik på repertoaret. I tillegg skal det være med et barnekor med på en av melodiene, sier Harstad-bosatte Hamir.

Abazar er meget glad for å få velkjente Reiersrud som produsent.

–Å komme til Harstad var som ei julefortelling, etter de tøffe tidene jeg hadde opplevd i Sudan. Jeg tenkte på dette som en sikker havn og begynte straks å jobbe med Harstad kulturskole, Kultur i Troms og Harstad kommune. Jeg har lært mye siden jeg kom. Det er vanskelig å komme fra Afrika og leve nord for polarsirkelen. Det er forskjeller i klima, mat, kultur – forskjeller på alle områder egentlig, sa Hamid, da han ble intervjuet i fjor.

– Abazar har en fin og klar stemme. Det blir på en måte sudansk blues, sier Knut Reiersrud, om noen av låtene som han er med på å produsere. Det er første gang han produserer en plate for en musiker fra Sudan. Tidligere har han bidradd på en plate for en musiker fra Egypt,

– Blues er tre enkel grep på gitaren og sang, sier Reiersrud med et smil.

- Under innspillingen har vi støtte fra mange lokale musikere ved innspillingen av melodiene til Abazar A. Bagi Hamid, sier Reiersrud, som er en meget bereist musiker i inn- og utland.

Han har ofte vært i Harstad i forskjellige sammenhenger. Han sto på scenen i Harstad kulturhus like etter åpningen i 1992 sammen med Bendik Hofset. Og han har vært i byen under Festspillene i Nord-Norge ved en rekke anledninger.

– Jeg trives meget godt sammen med Iver Kleive i Trondenes kirke. Det er et særegent lokale som gir en meget flott lys, sier den velkjente bluesmannen, som spiller på flere strenger musikalsk.

Denne helgen ventet det kirkekonsert med Iver Kleive i Vesterålen og om en måned sto en jazzkonsert på Sortland for tur.

I disse dager var det full produksjon for Reiersrud med hjelp av tekniker Cato Steffensen i Arctic Film- og Lydstudio Samt flere lokaler musikere som Kenneth Hammer (keyboard), Geir Akselsen (trommer) og Åsmund Wilter Eriksson (gitar).

Plateselskapet LIDIO og Karoline Kaarbø Asskildt i SafeMUSE står bak innspillingen av platen til Knut Reiersrud er produsent når fribymusiker Abazar A. Bagi Hamid i Harstad nylig. Foto: Picasa
Knut Reiersrud er produsent når fribymusiker Abazar A. Bagi Hamid i Harstad spiller inn sine første låter på en plate. Denne uken har lokale musikere vært i aksjon sammen med Abazar. Foto: Picasa