Harstad Tidende skrev i vår om beboere i det nye boligfeltet i Øvre Ruggevik, som har ventet i flere år på lekeplass, som de ved tomtekjøp var lovet av utbygger Øvre Ruggevik AS.

Les mer: - Holdt for narr av utbygger

– Utbygger har ikke blitt veiledet godt nok i dialog med Harstad kommune og tror derfor at det planlagte tiltaket er tilstrekkelig, heter det blant annet i klagebrevet til Fylkesmannen i Troms.

Innenfor reguleringsplanen er det regulert inn fem lekeplasser. på et areal på 6818,4 kvadratmeter ifølge klagen på vegne av tre av eiendommene, med Kenneth Dallager som kontaktperson.

Beboerne skal over flere år ha klaget til utbygger Strand-familien og Harstad kommune på manglende lekeplass og manglende sikkerhet i boligfeltet. I 2016 ble geolog hentet inn som påpekte en rekke mangler når det gjelder sikkerhet, men kommunen skal ikke ha tatt tak i saken før etter tre måneder, og så gitt tiltakshaver en svarfrist på to måneder. Beboerne skriver at de er skuffet over at kommunen ikke sørget for umiddelbar utbedring, og heller ikke skal ha gitt utbygger pålegg om å sikre for eksempel bekkekulvert i henhold til TEK-forskrift.

Lekeplass kom i sommer

I sommer startet endelig utbygger opparbeidelse av lekeplass, men da uten samtykke fra velforeningen, beboerne eller Harstad kommune. Tiltaket ble heller ikke nabovarslet, ifølge klagen.

– Vi har bedt Harstad kommune om å stanse arbeidene, uten at noe har skjedd. Lekeplassen er i skrivende stund opparbeidet i henhold til planene til utbygger, uten oppfølging fra Harstad kommune, heter det videre i klagen.

Beboere skal ha hatt møte med fungerende ordfører og rådmann i juli, som skulle vurdere sanksjonsmulighetene ovenfor utbygger. Men kommunen mener de strekker seg svært langt når det gjelder å pålegge utbedringer både før og etter iverksettelse.

Oppsummert til slutt i klagen er at de tre forholdene som påklages, undertegnet de tre eiendommene i det nye boligfeltet, er manglende behandling/oppfølging av byggesak, feilaktig håndheving av regelverk i byggetiltak og forskjellsbehandling av byggesaker hos private tiltakshavere og hos utbygger.

Fylkesmannen i Troms bekrefter at denne generelle klagen er mottatt og til saksbehandling hos dem, og opplyser at fylkesmannen har en måneds frist på seg til å svare på klagen som var levert 29. juli.

Les også: Kan søke lekeplasspenger ut august