Det sier de nybakte lederen i styret i Gratangen Kystlag, Ruben Åkenes. 29-åringen er yngre enn selve festivalen.

– At Markedet gjennomføres hvert år beror mye på grunn av støtte fra næringsliv og kommune. Og ikke minst de mange frivillige som har bidradd helt siden oppstarten. Sverre Nordmo er en av dem som må nevnes. En av flere i kystlaget som de siste 30 årene har jobbet med arrangementet i Foldvik siden oppstarten, sier Åkenes.

Han er svært glad for at han har med seg mange dyktige personer i styret. Det var en av grunnene til at han tidligere i år takket ja til ledervervet i kystlaget. Og han nevner også 90-årige Yngve Torbergsen. En av de mange frivillige som har stått på i forkant av nok et marked.

– Rett etter at jeg ble valgt, tok taket på notgjellen utenfor brygga i Foldvik en tur på egen hånd. Så du kan si jeg fikk en «flying» start. Årets besøkende vil derfor i år finne et helt nytt tak her i år. Det er gjort på dugnad i kystlaget, sier Åkenes.

Nær 150 frivilligejobber med årets festival.

Utstillere

Markedsområdet Markedet arrangeres i området rundt Foldvik Brygger. På området finnes flere brygger, kaier og nothjeller. Dette er et marked for kunst- og håndverksutstillere, og inkluderer alle slags produkter fremstilt av håndverkere, også mat og andre næringsmidler.

– I år har vi mottatt påmelding fra i overkant av 90 forskjellige utstillere. Det er det meste vi har hatt i løpet av markedets 30 årige historie, sier lederen.

– Det er ikke bare vi i Gratangen kystlag som bidrar. Vi har mange aktive lag og foreninger i Gratangen som også er med på avviklingen. I tillegg har vi mange utstillere som kommer tilbake år etter år. Vi hadde i fjor 8.000 besøkende. De bidrar til at festivalen lever videre fra år til år, sier Åkenes.

Han tror ikke at den pågående musikkfestivalem i Harstad, Bakgården, og dens marked vil være med på å senke besøkstallene i Foldvik.

– Det kan muligens bli noe nedgang. Men jeg tror at de to festivalene er ganske ulike, så der bør være plass til begge denne helgen, mener han.

Vokser

– Festivalen i Foldvik har vokst gradvis år for år. Og en må følge med på trendene. Tidligere kom mye folker i båt og mange bodde i disse. Nå kommer svært mange i bobil og de bor der. Det er derfor vi bruker en del tid på å lage parkering og infrastruktur for disse festivalgjestene. Vi må sørge for at disse får plass i nærheten av festivalområdet, sier 29-åringen fra Gratangen.

– Det er mye å sette seg inn i jobben som leder av kystlaget. Ikke minst må vi jakte en ny havnesjef. Geir Lundberg har tatt ansvaret i lang tid. Nå skal han ha avløsning, forteller Ågnes, som i fjor flyttet hjem til Gratangen etter flere år sørpå.

Han håper at flere i hans egen aldersgruppe og yngre skal engasjere seg i kystlaget i hjemkommunen.

– Tove Bjørklund-Myrseth, som er leder Kystkulturfestivalen, tar av seg mye av de organisatoriske. Hun sørget for at alle 10-klassingene i Gratangen fikk gratis medlemskap i Kysten. Så det kan hende det dukker opp noen nye fjes i kystlaget om ikke lenge, sier Ruben Åkenes, foran åpningen av Foldvik Marked og Kystkulturfestival fredag formiddag.

Under festivalen vil en få musikalske innslag fra BBQueen & RootsJunction, Sigrid Loe Sparboe og KM Myrland i Foldvik. Tonje Unstad og Thea Floer Kulseng underholder for de minste.

LEDER: Det sier de nybakte lederen i styret i Gratangen Kystlag, Ruben Åkenes. Foto: Privat